©Unsplash

influencer diploma universiteit bachelor opleiding internet

Afstuderen in 'influencen': universiteit start met opleiding tot influencer

1 oktober 2023 om 22:50

Jongeren dromen steeds vaker van een carrière als influencer. Nu kunnen ze er zelfs in afstuderen. In Ierland start een universiteit met een bachelor-opleiding in 'influencen'.

Een veertigtal studenten volgt de nieuwe richting vanaf 2024. De vakken waarin ze les krijgen zijn onder meer crisismanagement, public relations, sociale psychologie, celebrity studies en video- en audiobewerking. 

De universitaire opleiding tot influencer is een wereldwijde primeur, zegt Irene McCormick, een docent aan de South East Technological University (SETU) in het Ierse Carlow, in de Washington Post. Hoewel elders al cursussen werden aangeboden, is dit de eerste volwaardige bacheloropleiding voor influencers. McCormick heeft het lesprogramma mee helpen opbouwen. 

Kwart van Gen Z wil influencer worden

Volgens Harvard Business Review werd de waarde van de wereldwijde influencermarkt vorig jaar geschat op maar liefst 16,4 miljard dollar. Dat is bijna een vertienvoudiging in slechts zes jaar tijd. Alles lijkt erop te wijzen dat de sector verder zal groeien.

Jongeren zien influencen ook steeds meer als een volwaardige carrière om naar te streven. Maar liefst één op vier leden van Generatie Z, de mensen die geboren zijn tussen 1997 en 2012, wil een influencer worden

Niet voor iedereen

Hoewel de opleiding (voor jongeren althans) veelbelovend klinkt, zijn er ook critici. Algoritmen veranderen immers voortdurend, platforms kunnen van de ene op de andere dag verdwijnen, trends veranderen om de haverklap en de concurrentie is hevig. Dat zegt Brooke Erin Duffy, professor in communicatie bij de Amerikaanse Cornell University, in de Washington Post.

"De mate van onzekerheid in de huidige platformomgeving maakt veel van de specifieke platformgebaseerde training vrijwel onmiddellijk achterhaald", aldus Erin Duffy. "Elk programma dat zichzelf probeert te profileren als een ruimte om over de industrie te leren, zal zich echt moeten richten op concepten op een hoger niveau."

Lees meer tech-nieuws.