©Apple

apple eigen zoekmachine technologie google alternatief

'Apple maakt achter de schermen eigen Google-alternatief gereed'

2 oktober 2023 om 09:56

Apple heeft eigen zoek-technologie ontwikkeld, die binnenkort wordt ingezet in onder meer de App Store. De zoekmachine zou echter krachtig genoeg zijn om uit te groeien tot een Google-alternatief.

Apple werkt al jaren aan eigen zoek-technologie. Die is vooralsnog niet ingezet als Google-achtige zoekmachine, maar wel op andere vlakken waar zoeken belangrijk is. Intern heet de zoekmachine 'Pegasus', en de technologie zit al een aantal jaar in de Spotlight-zoekfunctie waarmee je op iPhones, iPads en Macs snel bestanden, apps en andere informatie kan vinden.

Apple zou Pegasus nu breder willen gaan inzetten, meldt Bloomberg op basis van ingewijden. De zoek-technologie zou ook ingezet gaan worden in de App Store. Pegasus wordt ontwikkeld onder leiding van John Giannandrea, voormalig topman bij Google die nu ook de ontwikkeling van AI leidt binnen Apple.

Alles in huis om te groeien

Hoewel Pegasus op dit moment nog niet krachtig genoeg is om de strijd met Google aan te gaan, zou Apple volgens Bloomberg wel alles in huis hebben om op dat punt te komen. Zo is er een advertentie-team, dat kan zorgen voor reclames bij de zoekresultaten. "Die groep heet al veel van de vaardigheden en verkopers om een advertentieteam voor zoeken op het web op te zetten", aldus Bloomberg.

Verder heeft Apple ook kleinere overnames gedaan op het gebied van zoekmachines. In 2019 kocht het Laserlike, een zoekmachine op basis van AI die is opgericht door voormalig Google-medewerkers. Rond 2020 zou er sprake zijn geweest van een eventuele overname van Microsoft Bing, maar dat kwam kennelijk niet verder dan verkennende gesprekken.

Onderzoek naar Google

Er is de afgelopen dagen veel te doen rond zoekmachines. In de VS loopt een groot onderzoek naar de macht van Google. Die zoekmachine is met een marktaandeel van 90 procent erg dominant, en de Amerikaanse overheid wil weten of die dominantie wel eerlijk is.

Apple-topman Eddy Cue getuigde al in dat onderzoek. Apple en Google hebben al jaren een overeenkomst waardoor Google de standaard zoekmachine is op alle Apple-apparaten. Dat is goed voor het marktaandeel van Google, en Apple krijgt er miljarden voor betaald. Volgens Cue was en is er geen alternatief voor Google.

'Sneller dan je denkt'

Ondertussen is Google wel de grootste dienst van een concurrent die standaard in producten van Apple zit ingebakken. Voor veel andere diensten heeft Apple inmiddels eigen alternatieven: Apple Maps en Apple Music, Apple TV+ en Apple Arcade, iCloud Drive en Mail en nog veel meer. Bovendien maakt Apple steeds meer onderdelen van zijn apparaten zelf.

Bloomberg merkt op dat het voor Apple logisch zou zijn om Google aan te houden zolang die zoekmachine beter is, en miljarden voor Apple opbrengt. Een eigen Apple-zoekmachine is echter goed denkbaar, zegt de financiële nieuwssite. "Hoewel die niet binnenkort al gelanceerd zal worden, zou die dichterbij kunnen zijn dan je denkt", aldus Bloomberg over zo'n zoekmachine van Apple.