'Microsoft wilde zoekmachine Bing graag aan Apple verkopen'

©Unsplash

apple microsoft zoekmachine bing overname google
29 september 2023 om 11:57

Rond 2020 zouden Microsoft en Apple hebben gesproken over de verkoop van Bing. De zoekmachine zou dan de standaard worden op alle apparaten van Apple – zover kwam het niet.

Apple-topman Eddy Cue getuigde eerder deze week in het Amerikaanse onderzoek naar de machtspositie van Google. Volgens Cue was en is er geen alternatief voor Google, en dus is de zoekmachine nog steeds de standaard op alle apparaten van Apple. Toch zou Apple echt hebben gezocht naar een alternatief, meldt Bloomberg op basis van ingewijden. Rond 2020 zouden Microsoft en Apple hebben gesproken over het overnemen van zoekmachine Bing.

Die gesprekken gingen kennelijk niet verder dan de verkennende fase. Het is niet bekend hoeveel geld Microsoft had willen hebben voor Bing, en waarom het bedrijf van zijn zoekmachine af zou willen. Uiteindelijk heeft Apple er blijkbaar toch voor gekozen om bij Google te blijven. De kwaliteit van Bing zou een rol hebben gespeeld: er zouden zorgen zijn over de betrouwbaarheid van Bing vergeleken met Google.

Apple verdient miljarden aan Google

Bovendien hebben Apple en Google een overeenkomst waarbij Apple een bepaald percentage krijgt van de inkomsten die Google binnenhaalt via zoekopdrachten van Apple-gebruikers: jaarlijks krijgt Apple 4 tot 7 miljard dollar van Google. Die inkomsten zouden ook een rol hebben gespeeld bij het afketsen van de verkoopmogelijkheid. Apple doet over het algemeen geen enorme overnames: de grootste ooit was Beats, waarvoor Apple 3 miljard dollar betaalde.

De zoekmachine van Microsoft komt vaak op de tweede plaats naar Google, al is de verdeling scheef. Google scoort vaak een marktaandeel van rond de 90 procent, Bing en Yahoo volgen daarna met aantallen van rond de 3 procent. De recente miljardeninvesteringen van Microsoft in allerlei AI-functies hebben Bing iets populairder gemaakt, maar Google hoeft zich voorlopig nog geen zorgen te maken. Het onderzoek van de Amerikaanse overheid draait om die dominantie van Google, en om de vraag of dat succes is gewonnen of gekocht.

Lees meer nieuws over Apple.