©Unsplash

apple acm rechter derde punt datingapps geheim

Apple en ACM naar rechter om datingapps: waarom precies is geheim

2 oktober 2023 om 13:09
Laatste update: 2 oktober 2023 om 14:55

Apple en de Nederlandse Autoriteit Consument en Markt (ACM) gaan naar de rechter. De partijen zijn het al langer niet eens over de betaalmethode in datingapps. Waarom er nu een rechtsgang komt, is echter geheim.

De ACM noemde de voorwaarden voor datingapps in de App Store in 2021 al 'onredelijk'. Net zoals andere appmakers moeten de aanbieders van datingapps in hun apps voor de iPhone en iPad het betaalsysteem van Apple gebruiken. Volgens de Autoriteit Consument & Markt maakt Apple hiermee 'misbruik' van zijn 'machtspositie'.

Inmiddels heeft Apple twee van de drie zaken waar de ACM bezwaar op had, aangepast, na een oplopende dwangsom van tientallen miljoenen. Nu rest nog die ene zaak, iets rond de voorwaarden van de App Store. Wat precies kan de ACM niet zeggen: eerder oordeelde de rechter dat sommige onderdelen van de communicatie vertrouwelijk zijn, en daarom niet openbaar door de ACM besproken mogen worden.

Apple heeft bij monde van een woordvoerder wel op de zaak gereageerd. "We zijn het niet eens met het oorspronkelijke besluit van de ACM, dat de prikkels tot investering verslechtert en niet in het belang is van de privacy of gegevensbeveiliging van onze gebruikers. Aangezien de ACM ons administratief beroep heeft afgewezen, zullen we in beroep gaan bij de Nederlandse rechtbank", aldus Apple.

Commissie over andere betaalmethoden

Over dat vertrouwelijke punt schrijft de ACM nu dat het de bezwaren van Apple ongegrond vindt. Toch is wel af te leiden over welk punt het waarschijnlijk gaat. De ACM had namelijk bezwaar op drie punten: de dwang tot in-app-aankopen via het systeem van Apple – dat is verholpen – en het verbod op het noemen van andere betaalmogelijkheden buiten de app om – ook verholpen.

Dan rest de commissie die Apple rekent op betalingen binnen iOS-apps via betaalsystemen van derden. Over betalingen die bijvoorbeeld via iDeal worden gedaan in plaats van via een Apple ID, worden ook kosten gerekend. Vermoedelijk heeft de ACM ook daar bezwaar op. Of dat inderdaad zo is, zal blijken nadat een rechter oordeelt in de bodemprocedure tussen Apple en de ACM. Als de ACM in het gelijk wordt gesteld, zal het op het derde, geheime punt handhaven en dat geheime punt alsnog openbaar maken.

Lees meer nieuws over Apple.