Conflict Apple en ACM duurt voort: dwangsom opgelopen tot 30 miljoen euro
Conflict over App Store

Conflict Apple en ACM duurt voort: dwangsom opgelopen tot 30 miljoen euro

28-02-2022 14:22 Laatste update: 14:40

De Nederlandse toezichthouder ACM is nog steeds niet tevreden over de aanpassingen die Apple in de App Store doet voor het toestaan van externe betaalmethodes voor datingapps. De dwangsom die Apple moet betalen is inmiddels opgelopen tot 30 miljoen euro.

Dat meldt een woordvoerder van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) maandag. De ACM noemde de App Store-voorwaarden van Apple eind vorig jaar onredelijk en droeg Apple op de voorwaarden aan te passen. Daar had het bedrijf tot eind januari voor, maar die deadline haalde Apple niet.

Inmiddels biedt Apple een oplossing aan, waarbij datingapps een nieuwe versie van de app kunnen maken en aanbieden in de App Store. Maar die oplossing vindt de ACM nog altijd onredelijk. De oplossingen van Apple blijven te veel drempels opwerpen voor datingapp-aanbieders die een eigen betaalsysteem willen gebruiken, vindt de toezichthouder.

Brief van Apple

Apple stuurde de ACM vandaag een nieuwe brief over zijn oplossing, waar RTL Nieuws inzage in kreeg, maar dat deed de ACM niet van mening veranderen. Er zouden volgens de woordvoerder geen nieuwe voorstellen in staan. "Daarom moet Apple ook de zesde dwangsom betalen." 

Elke week dat Apple in overtreding is loopt de dwangsom met 5 miljoen op, tot een maximum van 50 miljoen euro. "Het lijkt erop dat Apple geen wijzigingen gaat aanbrengen in hun voorstellen om te voldoen aan de eisen", aldus de ACM-woordvoerder.

Nieuwe versie van app maken

Het aanmaken van een nieuwe versie van een app kost volgens Apple relatief weinig tijd en moeite. "Dit vereist slechts een kleine technische wijziging aan een bestaande app, die bestaat uit een beperkte aanpassing waardoor een ontwikkelaar een betaling door een derde partij kan gebruiken. Er zijn geen extra kosten verbonden aan deze aanpak", schrijft Apple aan de ACM.

Apple wijst erop dat grote datingappbedrijven nu ook al meerdere versies van dezelfde datingapp aanbieden in de App Store in verschillende landen, omdat de wetten in die landen anders zijn. "Match Group biedt bijvoorbeeld al verschillende versies van hun apps Pairs, Match en Our Time aan om tegemoet te komen aan de verschillende vereisten in verschillende landen."

Betaalmethodes

De ACM eiste vorig jaar dat Apple naast het eigen betalingssysteem ook andere betalingsmethoden toelaat voor datingapps zoals Tinder, Lexa, Bumble en Happn. Apps in de App Store mogen nu alleen het betaalsysteem van Apple gebruiken en moeten daarvoor 15 of 30 procent commissie aan Apple betalen.

Apple ligt al langer en in meerdere landen onder vuur om zijn beleid rondom de App Store. Daarbij gaat het vooral om die commissie van 15 of 30 procent, die afhankelijk is van de omzet van de appmaker. De uitspraak van de ACM beperkt zich tot datingapps, omdat die hadden geklaagd.

Rechtszaak Alexander Klöpping

Zowel de VS als de Europese Commissie doen onderzoek naar de situatie. Ondernemer Alexander Klöpping besloot dat niet af te wachten en de gang naar de rechter te zoeken. Met een collectieve rechtszaak wil Klöpping de 'meerkosten' die consumenten voor en in apps zouden hebben betaald verhalen op Apple en Google: een claim van 1 miljard euro.