Google Pixel 8 en 8 Pro onthuld: er is veel verbeterd, maar één ding niet

©Google

google pixel 8 pro smartphone telefoon samsung android updates
4 oktober 2023 om 16:30
Laatste update: 5 oktober 2023 om 11:02

De nieuwe Google Pixel 8-telefoons zijn nu officieel aangekondigd. Ze hebben een nieuwe chip, AI-functies en krijgen maar liefst 7 jaar aan Android-updates. De prijzen vallen helaas een beetje tegen. 

Google heeft de nieuwste Pixel-telefoons onthuld, de Pixel 8 en 8 Pro. De toestellen zien er grotendeels vergelijkbaar uit als de Pixel 7-lijn van vorig jaar, maar intern is er natuurlijk van alles veranderd. Beide telefoons draaien nu op de nieuwe Tensor G3-chip, die vooral allerlei nieuwe AI-functies mogelijk maakt.

Dankzij de chip kunnen de Pixel 8-telefoons nu echter ook voor het eerst met de hoogste veiligheid Face Unlock gebruiken. Het was al langer mogelijk om Android-telefoons te ontgrendelen met je gezicht, maar bij gebrek aan een gezichtsscanner zoals op de iPhone, was die optie niet zo veilig als een vingerafdrukscan. De Pixel 8-toestellen beloven dus wel net zo veilig te zijn, en bieden daarom ook de mogelijkheid om bijvoorbeeld je bankieren-app met Face Unlock te gebruiken.

Update-beleid

Bij deze nieuwe Pixel-telefoons belooft Google 7 jaar aan updates. Daarmee schiet Google ineens naar de koppositie van alle fabrikanten van Android-smartphones. Samsung deed het tot nu toe het beste met 5 jaar ondersteuning en 4 nieuwe Android-versies, hoewel dat ook geldt voor goedkopere apparaten. Google belooft nu voor deze nieuwe Pixel 8-telefoons dus 7 jaar aan Android-updates.

Snellere schermen en verbeterde camera's

De Pixel 8 is het eerste niet-pro-model van Google met een 120Hz-scherm. Waar veel Android-concurrenten al zo'n snel scherm boden in goedkopere toestellen, bleef Google nog bij 90Hz. De Pixel 8 heeft nu een 6,2 inch 1080p-oledscherm dat kan wisselen tussen 60 en 120Hz.

De Pixel 8 Pro meet ondertussen 6,7 inch oled met een resolutie van 1344 x 2992 pixels en een verversingssnelheid van 1-120Hz. De telefoon kan bijvoorbeeld bij het lezen van e-books helemaal teruggaan naar 1Hz, wat prettiger is voor je ogen.

Verder hebben beide telefoons weer een 50MP-hoofdcamera. De Pixel 8 heeft een 12MP-ultragroothoeklens, bij de 8 Pro is die 48MP, net als de telefocamera met 5x optische zoom. De nieuwe Tensor-chips beloven een verbeterde digitale zoom, bij de Pixel 8 is die nog steeds 8x, bij de 8 Pro nog steeds 30x. Video moet door AI stabieler en helderder zijn dan voorheen.

Hoofden vervangen met 'Beste Opname' 

De nieuwe party trick van de Pixels heet 'Beste Opname' maar wij noemen 'm liever de face swap. Het werkt zo: heb je meerdere foto's van dezelfde situatie met meerdere mensen er op, dan kiest de functie automatisch het beste gezicht voor iedereen op de foto. Je kan ook zelf de hoofden van elk persoon aantikken, om door de opties te schakelen. Het resultaat oogt overtuigend, en je voorkomt ermee dat iemand met de ogen dicht of een vreemd gezicht op foto's staat.

Prijzen

Er is aardig wat verbeterd aan de nieuwe Pixels, maar dat geldt niet voor de prijzen, want die stijgen flink. De Pixel 8 is er vanaf 799 euro met 128GB opslag. Zo'n uitvoering van de Pixel 7 kostte vorig jaar nog 649 euro. De Pixel 8 Pro begint met 128GB zelf bij 1099 euro, waar de 7 Pro er vanaf 899 euro was. 

De Pixel 8 is er in de kleuren Grijsgroen, Roze en Obsidiaan, de 8 Pro in Baaiblauw, Porselein en Obsidiaan.

Wie in de pre-order een Pixel 8 koopt, krijgt er de Pixel Buds Pro bij. En bij de Pixel 8 Pro krijg je zelfs de nieuwe Pixel Watch 2 van 399 euro. De toestellen zijn vanaf nu te bestellen en worden vanaf 12 oktober geleverd.

Google onthulde vandaag ook zijn nieuwe Pixel Watch 2. De eigen smartwatch van Google komt nu ook voor het eerst officieel in Nederland op de markt. 

Samsung onthulde - niet toevallig - eerder vandaag een concurrent voor de Pixel 8: de nieuwe Galaxy S23 FE. Dat toestel kost in de VS 599 dollar, maar de Nederlandse prijs is nog onbekend.

Luister ook: Zijn de Google Pixel 8-smartphones te duur?