Cadillac is terug in Europa - alleen met elektrische auto's

©Cadillac

elektrische auto cadillac lyriq ev gm tesla bmw mercedes elektrisch
5 oktober 2023 om 18:14

Het Amerikaanse General Motors gaat de elektrische auto's van Cadillac in een reeks Europese landen verkopen. Daarmee keert het merk Cadillac voor het eerst sinds 2017 terug op de Europese markt.

General Motors (GM) is vandaag in Zwitserland begonnen met de verkoop van de elektrische Cadillac-auto's, te beginnen met de crossover Lyriq. De EV’s van Cadillac komen binnenkort in meer Europese landen op de markt, waarbij Zweden en Frankrijk de volgende in de rij zijn. Daarna komt nog een handvol andere markten aan de beurt. Mogelijk zit Nederland daar ook tussen.

De Cadillac Lyriq is voor Zwitsers per direct via internet te bestellen. De vanafprijs is omgerekend zo'n 85 duizend euro, wat flink meer is dan wat de Lyriq in de VS kost. De Lyriq heeft een actieradius van 530 kilometer en gaat van 0 naar 100 km/u in 5,3 seconden.

GM focust zich met de EV's in Europa op het premiumsegment, omdat het denkt dat zijn aanbod voor die doelgroep 'aantrekkelijk en concurrerend' is. "Het gedurfde ontwerp van de auto zich onderscheidt van andere EV’s in de premium-categorie, waardoor het de juiste keuze is voor de Europese markt", zegt GM-topvrouw Jaclyn McQuaid.

Terug in Europa

Dit is de eerste stap in de Europese comeback van Cadillac. Het merk was in Europa verdwenen sinds de verkoop van de merken Opel en Vauxhall in 2017 aan het Franse concern PSA. Later fuseerde PSA met Fiat Chrysler, waarna het bedrijf Stellantis heet.

De elektrische Cadillacs hebben in Europa veel concurrentie, bijvoorbeeld van de Duitse merken BMW en Mercedes-Benz en ook van Tesla en Chinese EV-merken.

Leren van de directe internetverkoop

GM zegt van de Europese markt ook te willen leren over hoe het zijn verkoop in de VS en China zou kunnen vergroten. Voor het bedrijf is het bijvoorbeeld interessant om te leren van de directe online-verkoop aan consumenten, wat in de VS nog niet mogelijk is.

GM lanceert mogelijk later ook EV's van zijn andere merken in Europa, zoals de compacte crossover Chevrolet Equinox EV en de middenklasser Chevrolet Blazer EV.

Lees meer nieuws over elektrische auto's.