©Apple

apple vision pro nieuw model kleiner lichter ingebouwde lenzen op sterkte

'Apple Vision Pro 2 wordt comfortabeler en krijgt lenzen op sterkte'

9 oktober 2023 om 11:02
Laatste update: 9 oktober 2023 om 18:20

De eerste Apple Vision Pro moet nog verschijnen maar aan het tweede model wordt al gewerkt. Dat zou comfortabeler worden, en standaard worden geleverd met ingebouwde lenzen op sterkte.

Een belangrijke doelstelling voor een volgende Vision Pro zou een kleiner en lichter ontwerp zijn, meldt Bloomberg. De eerste versie van de Apple-bril, die begin volgend jaar verschijnt, zou sommige testers nekpijn bezorgen door het formaat en gewicht.

Verder heeft Apple ervoor gekozen om de Vision Pro zo plat te maken dat er voor brillen op sterkte geen ruimte is binnen de headset. Bij veel andere VR-brillen is die ruimte er wel, maar is de bril als geheel weer wat groter. De Vision Pro heeft een systeem met magnetische lenzen op sterkte, die bij Zeiss besteld kunnen worden.

Apparaat op sterkte leveren

Apple zou nu overwegen om een toekomstige bril te leveren waarbij de lenzen op sterkte al zijn ingebouwd. Dat zou voor de klant makkelijker zijn, hoewel ook dat nog problemen met zich meebrengt. De bril kan immers niet makkelijk door verschillende mensen worden gebruikt. Bovendien zou Apple dan allerlei nieuwe vergunningen moeten krijgen, om lenzen op sterkte te mogen leveren.

Eerder kwam al een andere optie naar buiten: Apple diende onlangs een patent in voor in sterkte verstelbare lenzen. Met vloeistof gevulde lenzen zouden dan met een soort popsysteem kunnen worden bijgesteld naar de sterkte die de gebruiker nodig heeft. Dat zou wisselen tussen meerdere gebruikers veel makkelijker maken, en ook een veranderende oogsterkte is dan geen probleem.

Toekomstige compacte AR-bril

Volgens geruchten zou Apple op de langere termijn graag een pure AR-bril maken, waarbij virtuele objecten op een transparante bril worden geprojecteerd. Dat is nu technisch nog niet haalbaar. De Vision Pro maakte grote indruk op mensen die hem al probeerden, maar is met zijn skibril-formaat nog altijd veel groter dan een reguliere bril.

Lees meer over de Apple Vision Pro.