©Herprogrammeer de Overheid

Manifest roept op: 'Overheid moet nú nieuwe digitale basis bouwen'

Manifest roept op: 'Overheid moet nú nieuwe digitale basis bouwen'

09-10-2023 17:59 Laatste update: 18:11

Experts roepen de Nederlandse overheid op om de digitale infrastructuur in tien jaar tijd totaal opnieuw op te bouwen. Nu is sprake van een kostbaar dweilen met de kraan open.

De Nederlandse overheid en IT zijn bijna de clou van een grap. Elke keer dat de overheid een IT-project begint, loopt het vertraging op en wordt het duurder. De belastingdienst kan de simpelste btw-verlaging niet eens doorvoeren, en laat honderden miljoenen liggen omdat alle verouderde IT-systemen niet meer fatsoenlijk samenwerken. Het kan zo niet langer, stellen tech-ondernemers Alexander Klöpping en Onno Eric Blom.

Met een manifest roepen zij op tot een schone lei. 'Herprogrammeer de overheid' heet het manifest. De schrijvers benadrukken dat wachten met een nieuwe oplossing veel problemen in Nederland alleen maar erger maakt. Digitale dienstverlening wordt alsmaar moeilijker, belasting innen dreigt onmogelijk te worden en voor het constante reparatiewerk moeten steeds dure bedrijven worden ingehuurd: experts gaan dan liever bij die bedrijven werken, dan bij de overheid. En dan is er ook nog een groot gevaar voor de privacy van burgers, door al die slecht betrouwbare online loketten waar persoonsdata rondslingeren.

'Roer moet radicaal om'

"Dit kan niet langer zo doorgaan, aldus het manifest. "De politiek moet het digitale functioneren van de overheid gaan zien als een kerncompetentie, en het roer radicaal omgooien voordat het schip is gezonken. ICT moet hoog op de agenda staan bij de komende formatie."

Het manifest wil de situatie met vijf voorstellen aanpakken. Er moet nu worden versneld met een totaal nieuwe digitale infrastructuur. Die moet transparant worden gebouwd, door de beste mensen die we in Nederland hebben: dat moet weer aantrekkelijk worden. Bovendien moeten uitvoerders en beleidsmakers, makers worden verbonden: de afstand die nu bestaat is de oorzaak van veel van de problemen en vertragingen.

'Geen beter moment dan nu'

"Het herprogrammeren van de overheid gaat niet alleen over geldbesparing, kennisbehoud en het vergroten van de wendbaarheid", aldus de schrijvers. "Het gaat ook over hernieuwd vertrouwen in bestuur. Daarom is er geen beter moment om kamerbreed aan de slag te gaan met dit thema. De tijd om de digitale stilstand te doorbreken is nu."

Het manifest werd al ondertekend door onder meer Werner Vogels (CTO Amazon), Ali Niknam (Oprichter TransIP, Bunq), Kees Verhoeven (Oud-Tweede Kamerlid D66), Alexander Rinnooy Kan (Voormalig Senator D66, Oud-Voorzitter SER, VNO-NCW), en Maxim Februari (Schrijver, Filosoof).

Lees meer tech-nieuws.