©Creative Commons

EU klaar met Musk: 'doe nu iets aan nepnieuws op X over Israël-Hamas'

EU klaar met Musk: 'doe nu iets aan nepnieuws op X over Israël-Hamas'

11 oktober - 09:00 Laatste update: 11:20

Eurocommissaris Thierry Breton heeft X-eigenaar Elon Musk een brief gestuurd. Hij geeft Musk 24 uur om iets te doen aan het illegale nepnieuws op X rond de strijd tussen Israël en Hamas.

Sinds kort geldt in Europa de Digital Services Act, die hogere eisen stelt aan toonaangevende diensten zoals X. Daar hoort een strenge moderatie van nepnieuws bij, en X schiet volgens Breton tekort. En de Eurocommissaris heeft wat om mee te dreigen: bedrijven die zich niet aan de regels houden, kunnen een boete krijgen tot 6 procent van hun jaaromzet, of zelfs worden verboden in de EU.

Breton vraagt Musk om veel duidelijker te maken wat wel en niet is toegestaan op het voormalige Twitter. "Dit is met name relevant als het gaat om de gewelddadige en terroristische inhoud die op uw platform lijkt rond te gaan", stelt Breton. Volgens de Eurocommissaris schiet X tekort in het duidelijk maken van de regels aan zijn gebruikers en ook in de handhaving.

'U moet doen wat u zegt'

De EU kent de regels wel, en kan bij klachten zelf eisen dat berichten offline worden gehaald. X reageert volgens Breton niet snel genoeg of zelfs helemaal niet op eisen van de EU om berichten offline te halen. Breton benadrukt dat Musk toch echt "een snelle, accurate en volledige reactie" moet hebben op verwijderverzoeken van Europol en andere relevante wetshandhavers, binnen 24 uur.

Musk reageerde kort op Breton met een bericht op X, waarin hij zegt: "Zet de overtredingen waar u naar verwijst alstublieft op X, zodat het publiek ze kan zien." Breton reageerde daar weer op, door te verwijzen naar de Europese plicht op zelfregulering: "Het is aan u om te laten zien dat u doet wat u zegt", aldus de Eurocommissaris.

Voorbeelden makkelijk te vinden

De voorbeelden waar Musk om vraagt zijn overigens makkelijk te vinden. Zo gaat er een nep-video rond die insinueert dat Oekraïne wapens aan Hamas zou hebben geleverd. De video ziet er overtuigend uit, lijkt afkomstig van de BBC maar is dus nep. Voorheen zouden zulke video's snel van Twitter worden verwijderd, sinds de overname door Musk is het verantwoordelijk personeel grotendeels wegbezuinigd.

Kort na de start van het bloedige conflict in Israël, wees Musk twee accounts aan die volgens hem het nieuws goed weergaven, @WarMonitors en @sentdefender. Die accounts hebben in het verleden echter valse claims gedaan of antisemitische berichten geplaatst.

Lees meer nieuws over X (Twitter).