©Google

Google's AI kan nu ook met AI plaatjes genereren

Google's AI kan nu ook met AI plaatjes genereren

12 oktober - 18:59

Google’s SGE (Search Generative Experience), een experimentele AI-zoekfunctie, kan vanaf vandaag ook gebruikt worden om afbeeldingen te genereren. Dat doet het bedrijf kort nadat Microsofts Bing ook zo'n functie kreeg.

Volgens Google kan je een simpele opdracht typen in de zoekbalk, waarna SGE vier verschillende afbeeldingen zal maken. Daarna kan je op elk van de gegenereerde afbeeldingen klikken om in een tekstbeschrijving te zien welke details de AI op eigen houtje heeft toegevoegd. Indien je niet tevreden bent, kan je elke individuele afbeelding verder aanpassen door dingen toe te voegen aan de tekstbeschrijving.

Ook wanneer je Google Image Search gebruikt, zal de functie beschikbaar worden. Indien je niet vindt wat je zoekt in de database van bestaande foto’s, kan je die voortaan zelf kunnen creëren, via AI. Dat kan door op ‘creëer iets nieuws’ te klikken, een optie die tussen bestaande afbeeldingen zal verschijnen. 

Voorlopig zal het genereren van afbeeldingen enkel mogelijk zijn als je 18 jaar of ouder bent. Dat komt omdat AI wel eens afbeeldingen maakt die niet voor iedereen gepast zijn. SGE is los daarvan wel beschikbaar voor tieners vanaf 13 jaar – in de VS, helaas nog niet hier in Europa. Ook zegt het bedrijf in een blogpost dat er een aantal veiligheidsmaatregelen zijn ingebouwd, zodat gebruikers geen aanstootgevende afbeeldingen kunnen maken. 

Instant conceptteksten

Behalve afbeeldingen, zal het vanaf nu ook mogelijk zijn om conceptteksten te schrijven en aan te passen in SGE. Je kan gegenereerde teksten aanpassen naar lengte en toon. Google geeft meteen een voorbeeld van hoe deze functie gebruikt kan worden.

"Misschien ben je op zoek naar verbouwingsprojecten, zoals het ombouwen van je garage tot een kantoor aan huis. Nadat je nuttige ideeën hebt gevonden op het web en aannemers hebt gevonden met wie je in contact wilt komen, kun je SGE vragen om ‘een briefje te schrijven naar een aannemer met de vraag om een offerte om van mijn garage een kantoor aan huis te maken.’"

Nadat je een tekstontwerp hebt ontvangen, kan je die gemakkelijk exporteren naar Gmail of Google Docs om eventuele aanpassingen te doen. Google verzekert gebruikers in zijn blog dat de bestaande maatregelen van Google Workspace om je privacy te beschermen ook hier van toepassing blijven. 

Wat is SGE?

Google lanceerde SGE in mei als functie die zoekresultaten samenvat, zodat je als gebruiker niet eindeloos lang hoeft te scrollen. Al snel kwamen er functies bij, zoals een feature die de inhoud van nieuwsberichten voor je kan samenvatten. SGE maakt het ook mogelijk om bij resultaten over ingewikkelde onderwerpen door te klikken op bepaalde woorden om meer informatie te krijgen, zoals diagrammen en definities. 

SGE moet uiteindelijk de nieuwe standaard worden voor zoekresultaten. Dat zei ook CEO Sundar Pichai in juli, tijdens de bespreking van de kwartaalresultaten van moederbedrijf Alphabet. Tot nu toe bevindt de experimentele functie zich nog volop in de testfase. SGE is voorlopig enkel beschikbaar in de VS, India en Japan.