©Bright

Dit zijn de beste premium smartphones van dit moment

Dit zijn de beste premium smartphones van dit moment

15-10-2023 08:57

Met onze Bright Stuff-koopgids helpen we je graag aan het beste product van het moment. In dit overzicht: de premium smartphones van dit moment, met voor het eerst ook een vouwtelefoon.

Je koopt graag het beste product, logisch. 'Beste' is natuurlijk een mening, in dit geval die van ons. Met Bright Stuff baseren die mening op een paar dingen. Op het gebied van dure telefoons kijken we naar een aantal dingen, zoals het scherm, de camera's, de update-belofte van de fabrikant en naar het design. Dit vinden wij de beste premium telefoons van dit moment:

Samsung Galaxy S23 Ultra

De duurste niet-opvouwbare telefoon uit de stal van Samsung is er voor wie opstaat en naar bed gaat met een smartphone. Van ons geen oordeel: voor veel mensen is de smartphone het middelpunt, en dit middelpunt schiet in de roos. Hij is snel: geen eigen Samsung-chip meer, maar ook in Nederland de rappe Snapdragon 8 Gen 2-chip.

Het een loei van een scherm: 6,8 inch, met een hoge resolutie van 1440x3088 pixels en een bijzonder felle piekhelderheid van 1750 nits. Dat betekent dat HDR-video's er zelfs bij veel licht nog steeds extra contrastrijk uitzien. De naam Ultra slaat deels op dat scherm, maar misschien nog wel meer op de camera's. Daar gaat Samsung echt weer tot het hoogst haalbare.

200 megapixels. Geen typefout: 200, waar veel smartphones op 12 tot 20 zitten. Die 200 megapixels kun je eventueel allemaal zelf gebruiken voor een hele grote foto waar je erg ver op kan inzoomen. Maar ze zijn er eigenlijk voor wat anders: om mooiere foto's te maken onder slechte omstandigheden. Al die pixels 'zien' meer, en dus zijn foto's vaker scherper, kleurrijker en mooier. Sowieso zien foto's van Samsung er standaard fraai uit: wat warmer en zachter dan de vaak scherpe foto's van iPhones.

De S23 Ultra heet ook een wat eigenzinniger ontwerp dan de reguliere S23-modellen. Een platter scherm, platte boven- en onderkant maar afgeronde randen. En natuurlijk dat pennetje – de Ultra-lijn blijft de spirituele opvolger van de Note-lijn. Je kan ermee tekenen, het gebruiken als afstandsbediening – oog je laat het zitten en denkt er nooit over na.

De Samsung Galaxy S23 Ultra is er in zwart, wit, paars en groen en is inmiddels te koop vanaf 1079 euro.

Apple iPhone 15 Pro Max

Het lijkt een inkopper: 'de beste iPhone is de duurste'. Dat vinden we niet elk jaar, maar dit jaar wel. Beide 15 Pro-modellen hebben dit jaar een titanium rand gekregen, in plaats van roestvrijstaal. Los van of je dat matte titanium mooier vindt, is het lichter dan het rvs dat Apple voorheen gebruikte. Minder gewicht aan de rand betekent een merkbaar lichtere telefoon.

Op papier zijn de Pro-modellen zo'n 20 gram lichter dan hun voorganger, maar het voelt als meer. De natuurkunde verklaart waarom: het gewicht is weggenomen bij de randen en daardoor is de balans van het toestel anders. Dat bevestigt wat wij ervaren: de 15 Pro Max voelt lichter als een 14 Pro, ook al is 'ie dat niet. Het maakt dat de telefoon handzamer voelt.

De hoofdreden om de 15 Pro Max te willen, naast het mooie grote 6,7-inch scherm met nog dunnere randen, is de camera. Alleen het Max-model heeft dit jaar een nieuwe lens: eentje met 5x zoom. Dat werkt leuk, en maakt weer een heel nieuw soort foto's en fotograferen mogelijk. Ook bij het filmen is de lens tof, zeker met de stabilisatiemodus. Foto's zijn nu standaard trouwens 24-megapixel bij de Pro's, ook niet mis. De reguliere Pro heeft nog steeds een 3x-telelens.

De actieknop op de nieuwe Pro-modellen is ook een welkome toevoeging: die kan je zelf erg veelzijdig instellen. Als cameraknop bijvoorbeeld, maar ook als multifunctionele knop die rekening houdt met waar je bent en hoe laat het is bijvoorbeeld. Verder hebben de Pro's de nieuwste Apple A17 Pro-chip, die voor het eerst games met ray-tracing kan draaien en sowieso erg toekomstbestendig is.

De reguliere iPhone 15-modellen zijn dit jaar ook bovengemiddeld aan te raden. Ze hebben de rappe A16-chip van de Pro's van vorig jaar, en de hoofdcamera heeft nu ook de 48-megapixelsensor. Daardoor krijgen de reguliere iPhones er een extra 'lens' bij, de digitale 2x-zoomfunctie die in de praktijk erg vaak van pas komt.

Alle iPhones zijn dit jaar bovendien wat goedkoper dan vorig jaar, dat zien we niet vaak. De iPhone 15 en 15 Plus zijn er in zwart en de pasteltinten blauw, groen, geel en roze. De iPhone 15 is er met 128GB vanaf 969 euro, de 15 Plus begint bij 1119 euro. De iPhone 15 Pro en 15 Pro Max zijn er in zwart, zilver, blauw en grijs. De iPhone 15 Pro is er met 128GB vanaf 1229 euro, ruim 100 euro minder dan de iPhone 14 Pro van vorig jaar. De iPhone 15 Pro Max start bij 1479 euro, wat 100 euro meer is dan de 14 Pro Max, maar wel met 256GB opslag in plaats van 128GB.

Google Pixel 8 Pro

Google stoomt prima door met de Pixel-lijn. De nieuwe toestellen van dit jaar krijgen voor het eerst 7 jaar aan updates, fors meer dan voorheen. Je kan dus langer op dit toestel vertrouwen. Daarnaast draait 'ie op de nieuwe Tensor G3-chip, die moet zorgen dat de telefoon de komende jaren ook rap genoeg is.

Dankzij de chip kunnen de Pixel 8-telefoons nu ook voor het eerst met de hoogste veiligheid Face Unlock gebruiken. Het was al langer mogelijk om Android-telefoons te ontgrendelen met je gezicht, maar bij gebrek aan een gezichtsscanner zoals op de iPhone, was die optie niet zo veilig als een vingerafdrukscan. De Pixel 8-toestellen beloven dus wel net zo veilig te zijn, en bieden daarom ook de mogelijkheid om bijvoorbeeld je bankieren-app met Face Unlock te gebruiken.

De Pixel 8 Pro heeft een 6,7 inch oled met een resolutie van 1344 x 2992 pixels en een verversingssnelheid van 1-120Hz. De telefoon kan bijvoorbeeld bij het lezen van e-books helemaal teruggaan naar 1Hz, wat prettiger is voor je ogen. De Pixel 8 Pro heeft een 50MP-hoofdcamera en een 48MP-ultragroothoeklens. De telefocamera komt op 5x optische zoom, net als bij de iPhone 15 Pro Max. De nieuwe Tensor-chips beloven een verbeterde digitale zoom, net als vorig jaar 30x maar nu met een betere beeldkwaliteit. Video moet door AI stabieler en helderder zijn dan voorheen.

De nieuwe party trick van de Pixel heet 'Beste Opname' maar wij noemen 'm liever de face swap. Het werkt zo: heb je meerdere foto's van dezelfde situatie met meerdere mensen er op, dan kiest de functie automatisch het beste gezicht voor iedereen op de foto. Je kan ook zelf de hoofden van elk persoon aantikken, om door de opties te schakelen. Het resultaat oogt overtuigend, en je voorkomt ermee dat iemand met de ogen dicht of een vreemd gezicht op foto's staat.

Helaas is de Pixel 8 Pro wel duurder dan zijn voorganger, in tegenstelling tot bij Apple. De Pixel 8 Pro begint met 128GB zelf bij 1099 euro, waar de 7 Pro er vanaf 899 euro was. Het toestel is er in blauw, zwart en crème.

Sony Xperia 5 V

Sony zorgt jaarlijks voor de vreemde eend in de bijt. Een telefoon met een langwerpig scherm, en bij de Xperia 5 V is dat niet anders. Het scherm heeft aan de korte kant 1080 pixels, maar aan de lange kant 2520: dat zijn er 200 meer dan bijvoorbeeld een Galaxy S23. En dus heeft het scherm van deze Xperia niet de gangbare 16:9-verhouding, maar de bioscoopverhouding van 21:9.

Dat 120Hz-oledscherm kijkt natuurlijk leuk bij filmpjes, maar het maakt ook dat het scherm groter aanvoelt dan de telefoon daadwerkelijk is. De Xperia 5 V heeft twee lenzen: een 12 megapixel ultragroothoeklens en een 48 megapixel hoofdcamera. Een fysieke telelens ontbreekt, maar dat wordt opgelost net zoals bij de iPhone 15: de telefoon cropt dan als het ware het midden van een 48 megapixelfoto van de hoofdcamera, zodat een 12 megapixelfoto met een kleiner kader overblijft.

De Xperia 5 V draait op een Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 met 8 GB werkgeheugen en 128 GB opslagruimte. De batterij is opnieuw 5000 mAh, behoorlijk groot voor zo'n compact toestel. Bedraad laden gaat met 30W, draadloos laden en het terugladen van bijvoorbeeld oordopjes kan ook.

De Xperia 5 V heeft een matte afwerking en is beschikbaar in zwart, zilver en blauw. Vanaf de introductie krijgt het toestel de updates naar de volgende twee Android-versies en drie jaar aan beveiligingsupdates. Veel concurrenten beloven meer: Samsung belooft bijvoorbeeld vier nieuwe Android-versies en vijf jaar updates, Google nu zeven jaar en Fairphone belooft bij zijn nieuwste toestel zelfs vijf nieuwe Android-versies en acht jaar updates. De Sony Xperia 5 V is er vanaf 999 euro.

Samsung Galaxy Z Flip 5

De vierde Flip, de naam doet anders vermoeden, maar hoe dan ook: voor het eerst vinden we dit echt een aanrader. Samsung maakt zijn vouwtelefoons al een aantal jaar steeds iets beter. Het vouwbare scherm aan de binnenkant wordt alsmaar verbeterd, zodat het minder kwetsbaar wordt. Ook voel je steeds minder duidelijk dat er een vouw in het midden zit – al voel je dat nog wel. En ook het scharnier is verbeterd, en zou nu gewoon aantal jaar mee moeten gaan bij talloze keren dagelijks openen en sluiten.

Binnenin zit een fors 6,7 inch 120Hz full hd-oled scherm. Maar het is eigenlijk het schermpje aan de buitenkant waardoor we zijn gevallen voor de Flip 5. De lol van een fliptelefoon als deze was al lang duidelijk, al sinds de jaren '90 zijn er telefoons die je dubbelvouwt zodat ze makkelijker in je zak of tas passen. Deze Flip doet dat ook, maar het schermpje aan de buitenkant was voorheen een vrij nutteloos informatiestrookje.

Het kleine statusschermpje waarop je binnenkomende berichten ziet, is niet klein meer. Eerder was het schermpje 1,9 inch, nu meet het 3,4 inch. Dat zogenoemde Flex Window op de buitenkant van de Flip5 is nu ook veelzijdiger. Naast binnenkomende berichten en telefoongesprekken toont het schermpje ook interactieve widgets. Google Maps bijvoorbeeld, zodat je de navigatie ziet zonder de Flip open te flippen. En Samsung experimenteert verder met de mogelijkheden via de Labs-functie, een soort open bèta voor nieuwe Flex Windows-functies.

De telefoon draait op een Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 met 8 GB werkgeheugen en 256 of 512 GB opslagruimte. De selfiecamera heeft 10 megapixels, aan de buitenkant van het toestel zitten twee 12 megapixel-camera's: een reguliere en een ultragroothoek.

De Samsung Galaxy Z Flip5 is er in de kleuren Mint, Graphite, Cream en Lavender, en exclusief bij Samsung de kleuren Gray, Blue, Green en Yellow. De Flip5 met 256 GB kost 1199 euro, met 512 GB opslag kost het toestel 1319 euro.

Lees meer koopadvies bij Bright Stuff.