©Disney

Absurd: echte Star Wars-droids lopen nu door Disneyland, helemaal zelf

Absurd: echte Star Wars-droids lopen nu door Disneyland, helemaal zelf

13 oktober - 13:28

Disney maakt wel vaker indrukwekkende robots maar de nieuwste Star Wars-droids spannen de kroon: ze ogen niet alleen echt, ze zíjn echt!

Disney gebruikt robots in zijn parken op een bijzondere manier. In Animal Kingdom staat een hyperrealistische Na'vi uit Avatar, in verschillende Disneyparken slingert een robot Spider-Man en nu zijn er ook realistische Star Wars-droids. Groot verschil met de vorige robots: ze lopen gewoon tussen het publiek, buiten de attracties en je kan ze zelfs aanraken.

De robots ogen en bewegen als de robots in Star Wars – droids die altijd een hoop eigen persoonlijkheid hebben en dat laten merken. En dus moesten deze robots niet alleen stabiel op twee beentjes kunnen lopen, ze moeten daarbij ook nog eens een hoop persoonlijkheid uitstralen. Dat is gelukt, te zien aan de filmpjes die nu rondgaan. De robots worden vanaf vandaag getest in het Star Wars-parkdeel Galaxy's Edge in Disneyland in de VS.

Karakter in de bewegingen

De robots zijn ontwikkeld door Disney Research in Zurich. Ze zijn grotendeels met een 3D-printer gemaakt, en de meeste aandacht ging dus uit naar de persoonlijkheid. "De meeste robotmakers zijn erop gericht om hun tweevoetige robots betrouwbaar te laten lopen", zegt Disney-onderzoekswetenschapper Morgan Pope in IEEE Spectrum. "Bij Disney is dat niet genoeg - onze robots moeten wandelen, huppelen, sluipen, draven of meanderen om de emotie over te brengen die we nodig hebben."

Verder heeft de robot een bijdehand hoofdje met bewegende antennes en lichtgevende ogen. Eerder deze week deed Disney nog geheimzinnig over wat het met de robot zou gaan doen, maar inmiddels zijn meerdere exemplaren dus gespot in het originele Disneyland in Anaheim. Da's meteen ook het slechte nieuws: de enige twee Star Wars-parkdelen in een Disney-park zijn in de VS.

Lees meer nieuws over robots.