©Apple

Offline november: Durf jij een maand zonder smartphone?

Offline november: Durf jij een maand zonder smartphone?

13 oktober - 20:07

Na stoppen met roken in oktober en drank vermijden in januari kun je in november niet alleen je snor laten staan maar ook compleet offline gaan. Durf jij het aan?

"Herinner je je een dag zonder smartphone? Je bent niet de enige. Stap uit je digitale comfortzone en ontdek de positieve effecten", aldus de initiatiefnemers achter het collectieve experiment Offline-November: een maand zonder smartphone.

Het doel volgens bedenker Mark Nuyens is om mensen bewust te maken van technologie en het overmatig gebruik van smartphones onder de aandacht te brengen. "Niet door dit gedrag te bekritiseren, maar eerder door een positieve en constructieve oplossing te bieden", vertelt Nuyens. "De website offline-november.nl is bedoeld om mensen te informeren en hoe zij hieraan kunnen deelnemen (uh, telefoon uitschakelen, uiteraard) door enkele voorbereiding te treffen om zo soepel mogelijk de maand door te komen zonder smartphone."

Betere concentratie, slaap en meer

De site geeft tips om het gebruik van je smartphone te vermijden. Zo kun je berichten via Whatsapp en Messenger ook prima versturen en ontvangen via een computer. Zelfs tweefactor-berichten kun je op je computer ontvangen, bijvoorbeeld met Authy. Betalingen kun je nog steeds doen met je bankpas (als je nog weet waar die ligt). Voor navigeren zijn er nog steeds TomToms te koop. En voor die absolute noodgevallen kun je een dumbphone van Nokia bijvoorbeeld overwegen.

En wat ligt er dan in het verschiet van deze ascetische oefening? Offline November somt de volgende effecten op: verbeterde concentratie, betere slaapkwaliteit, versterkte connecties, minder stress, verhoogde creativiteit en verbeterde gezondheid.

Durf jij het aan? Nog 18 dagen te gaan…