© VanMoof

vanmoof e-bike lavoie mclaren applied productie doorstart

Doorstart VanMoof: 'Productie e-bikes wordt weer opgestart'

15 oktober 2023 om 11:43
Laatste update: 15 oktober 2023 om 15:04

Een maand nadat VanMoof werd overgenomen door Lavoie, een Brits onderdeel van McLaren Applied dat elektrische stepjes maakt, hebben de nieuwe eigenaren een update gegeven op de website van VanMoof. We zetten voor je op een rij wat ze allemaal hebben gezegd.

De nieuwe eigenaars willen klanten verzekeren dat ‘fietsers en hun ervaring staan centraal bij alles wat we in de toekomst gaan doen’. Om dat te verwezenlijken, hebben de directieleden bij Lavoie drie grote beloftes gedaan. 

Op de eerste plaats moeten bestaande klanten altijd in staat blijven om hun e-bikes te gebruiken. Om dat te verzekeren, zal VanMoof een platform maken om ‘onderdelen volop beschikbaar’ te maken. Ook moeten externe partijen ‘toegang krijgen tot technische knowhow’, zodat in de toekomst zoveel mogelijk fietsenmakers de e-bikes van VanMoof kunnen onderhouden. Een van de problemen met VanMoof was dat je jouw e-bike enkel bij het bedrijf zelf kon laten repareren, omdat het speciaal ontworpen onderdelen gebruikte. 

Nieuwe modellen

Daarnaast belooft Lavoie in de blogpost dat de productie en verkoop van een aantal bestaande VanMoof-modellen ‘binnenkort’ weer van start zal gaan. Tegelijkertijd zal er al gewerkt worden aan nieuwe modellen. Een exacte tijdlijn geeft het bedrijf nog niet. Ook is nog niet bekend welke modellen weer op de markt zullen komen.

Ten slotte belooft het bedrijf dat het vanaf nu sterk zal inzetten op transparantie. In een blogpost laten de nieuwe eigenaars weten dat ze klanten regelmatig op de hoogte zullen houden met updates over de vooruitgang bij VanMoof. 

Niet voor iedereen goed nieuws

Hoewel VanMoof zegt er alles aan te doen om klanten in staat te stellen hun e-bikes te blijven gebruiken, zijn sommige klanten van het failliete bedrijf nog altijd de pineut. De verantwoordelijkheid voor garanties die voor het faillissement werden gesloten, ligt volgens Lavoie bij het vorige bedrijf. Die zijn dus niet meer geldig. 

Ook klanten die voor het in elkaar storten van het bedrijf een fiets kochten, maar die nooit werd geleverd, zijn eraan voor de moeite. Zij behoren nu tot de lijst van schuldeisers die opgesteld werden door de curatoren. Sommige klanten die betaalden met een creditcard of betaaldienst als PayPal zouden wel nog in aanmerking komen om terugbetaald te worden.