©Apple

apple pencil stylus iPad nieuw model goedkoper usb-c

Nieuwe Apple Pencil met usb-c: goedkoper, maar minder functies

17 oktober 2023 om 15:28

Apple heeft een derde variant van zijn Apple Pencil voor iPads aangekondigd. Het model heeft een usb-c-poort, is iets goedkoper dan zijn voorganger maar heeft ook minder functies. De voorganger blijft dan ook beschikbaar.

De nieuwe Apple Pencil is het goedkoopste model tot nu toe, met in Nederland een prijs van 95 euro. De stylus lijkt in uiterlijk erg op de 2e generatie Apple Pencil. Dit nieuwe usb-c-model heeft echter drie grote verschillen: hij is niet draadloos oplaadbaar via de zijkant van de iPad, is niet drukgevoelig en je kan er niet op tikken om van functie te wisselen.

De nieuwe Apple Pencil heeft achterop een soort schuifbare dop, met daar onder een usb-c-poort voor opladen. Dat kan gewoon met dezelfde lader die al bij de iPad zit. Ook het koppelen van iPad en Pencil gebeurt eenmalig met een usb-c-kabel. De nieuwe Apple Pencil is wel magnetisch en kan aan de zijkant van recente iPads worden geklikt: hij laadt dan alleen niet op, maar gaat wel in een zuinige slaapstand.

Apple biedt nu drie Pencils

De nieuwe Apple Pencil heeft de meeste functies die de eerste twee exemplaren ook al hadden. Je kan met zeer hoge reactiesnelheid mee tekenen op iPads, en ook de kantelgevoeligheid is nog aanwezig. Het nieuwe model is geschikt voor alle iPads met een usb-c-aansluiting. Op de iPad Pro's met M2-chip kan ook dit nieuwe model de hover-functie gebruiken, waarbij je al ziet waar de lijn komt voordat je het scherm aanraakt.

Apple biedt nu drie varianten van de Apple Pencil: de eerste generatie à 119 euro, voor oudere iPads met Lightning-aansluiting, het nieuwe usb-c-model voor 95 euro en de Apple Pencil 2e generatie van 149 euro. Apple spreekt van een grotere keuzevrijheid voor iPad-gebruikers. De nieuwe Apple Pencil kan vanaf nu worden besteld, en wordt vanaf begin november geleverd.

Lees meer nieuws over Apple.