©Bright

oneplus open smartphone samsung fold

Dit is de OnePlus Open: de kloof met Samsung gedicht?

20 oktober 2023 om 13:03
Laatste update: 20 oktober 2023 om 13:06

Met de nieuwe OnePlus Open, de eerste opvouwbare smartphone van het merk, is er in Nederland eindelijk een alternatief voor de Samsung Fold-vouwtelefoons. De OnePlus Open is lichter en dunner dan de Samsung Fold 5, en heeft betere camera's, maar er zijn ook wat minpunten.

De OpenPlus Open heeft opengevouwen een groot 7,82 inch 120 hz-amoledscherm met een 2k-resolutie (2440x2268 pixels) en een hoge piekhelderheid van 2800 nits. Aan de buitenkant zit ook een 2k-scherm maar dan van 6,31 inch. Daarmee zijn beide schermen van de OnePlus wat groter dan die van de Samsung Galaxy Z Fold 5, die schermen van 7,6 en 6,2 inch heeft.

Vergeleken met de Fold 5 is de OnePlus Open lichter (239 versus 253 gram) en dichtgevouwen ook dunner (11,7 mm versus 13,4 mm). De Open voelt ingeklapt dus wat meer aan als een normale smartphone

Miljoen keer vouwen

Je kunt de Open volgens OnePlus maar liefst een miljoen keer open- en dichtvouwen. Dat is nogal wat, want bij een praktijktest van de Samsung Galaxy Z Flip 5 ging dat toestel na ruim 400.000 vouwen stuk. Daarmee scoorde Samsung wel veel beter dan de concurrent Motorola Razr 40 Ultra. Hoe het vouwscherm van de OnePlus zich in de praktijk houdt, is altijd maar afwachten met zo'n eerste model.

Op de OnePlus One zit standaard een screenprotector die je er niet af mag halen. Raakt de beschermlaag beschadigd, dan kan je hem de eerste twee jaar door OnePlus laten vervangen.

Camera's en snellader

Opvallend is het enorme ronde camera-eiland van de OnePlus Open met daarin drie camera's, die in samenwerking met Hasselblad zijn ontwikkeld. Het zijn een 48 megapixel hoofdcamera, 64 mp telefotolens en 48 mp ultragroothoek. Voorop zit een 32 megapixel camera en binnenin zit nog een 20 mp selfiecamera, handig voor bijvoorbeeld videobellen. Op papier scoren de camera's daarmee beter dan de Samsung Fold 5.

De accu is ook vrij groot voor een vouwtelefoon: 4805 mAh-accu versus 4400 mAh bij de Fold 5. De Open heeft verder een Snapdragon 8 Gen 2-chip, 16 GB RAM en 512 GB opslag.

Bedraad opladen gaat rap met 67W en de benodigde oplader en kabel zitten in de doos. Maar draadloos opladen ondersteunt het toestel dan weer niet. Een ander minpunt: de OnePlus Open is niet volledig waterdicht zoals de Samsung-rivaal, maar is alleen spatwaterdicht (IPX4). OnePlus belooft vier grote Android-updates en 5 jaar lang beveiligingsupdates.

De OpenPlus Open verschijnt op 26 oktober in Nederland, alleen in de groene versie. De adviesprijs is 1799 euro. Dat is flink aan de prijs, want een Samsung Fold 5 met 512 GB koop je momenteel voor minder dan 1400 euro.

Kijk ook onze hands-on video:

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Bright.nl (@bright_nl)