©LG

Grote update voor smart home-standaard Matter: deze apparaten werken er nu ook mee

Grote update voor smart home-standaard Matter: deze apparaten werken er nu ook mee

23-10-2023 17:58 Laatste update: 18:17

Matter, de universele standaard die de gadgets in je smart home beter met elkaar kan laten samenwerken, is nu geschikt voor veel meer soorten producten. Onder meer slimme koelkasten, wasmachines, robotstofzuigers en luchtreinigers kunnen voortaan met Matter werken.

Bijna een jaar geleden ging Matter officieel van start. Het is een samenwerkingsverband van de meeste grote en kleine fabrikanten van smart home-gadgets. De bedoeling is dat al zulk soort apparaten met elkaar samenwerken, ongeacht het merk en ongeacht de telefoon die je bijvoorbeeld gebruikt. Dat begon klein, met ondersteuning voor slimme lampen, stekkers en thermostaten. Nu komt daar van alles bij, van koelkasten tot brandmelders.

Matter wordt daarvoor flink uitgebreid, met het nieuwe Matter 1.2. Door de uitbreiding kunnen binnenkort veel meer producten worden bediend vanaf populaire platforms als Apple HomeKit en Google Home, maar ook met bijvoorbeeld het Nederlandse Homey en allerlei andere platforms: de standaard is immers open.

Alles vanuit één app

Het grote voordeel van de ondersteuning is dat je al je apparaten dan vanuit één app kan regelen. Bovendien is automatisering dan simpeler: een lampje dat gaat branden als de was klaar is, een robotstofzuiger die automatisch begint als de laatste persoon van huis gaat – stel het één keer in en het blijft draaien.

Deze apparaten worden nu ook ondersteund:

Koelkasten: Je kan de temperatuur op afstand instellen, of laten afhangen van bepaalde factoren. Dat is vooral leuk voor de specialistische koelkasten die worden ondersteund, zoals diepvriezers en wijn- en kimchi-koelkasten.

Kamerairco's: De temperatuur en snelheid van de ventilator kunnen worden geregeld en geautomatiseerd.

Vaatwassers: Je kan de vaatwasser vanaf een afstand starten, dat van bepaalde factoren laten afhangen en een melding krijgen als de vaatwasser klaar is.

Wasmachines: Een beetje hetzelfde als bij de vaatwassers: vanaf een afstand starten, automatiseren en meldingen als de was klaar is. Wasdrogers vallen hier nog niet onder, die worden later aan Matter toegevoegd.

Robotstofzuigers: Ook hier kan je de boel vanaf een afstand starten, automatiseren en meldingen krijgen als de stofzuiger klaar is – en daar eventueel weer automatiseringen aan koppelen. Bovendien zijn de standen te regelen, zoals droog stofzuigen of nat dweilen. Ook meldingen zoals een vol reservoir kunnen worden doorgegeven via Matter.

Rook- en koolmonoxidemelders: Je kan meldingen koppelen aan andere smart home-apparaten, zodat je meer audiovisuele alarmen krijgt. Ook krijg je batterijmeldingen binnen, en kunnen koolmonoxidemelders de concentratie van koolmonoxide doorgeven.

Sensoren voor luchtkwaliteit: De sensoren kunnen voortaan de concentratie melden van de stoffen PM1, PM 2.5, PM 10, CO2, NO2, VOC, CO, ozon, radon en formaldehyde. Op basis van bepaalde waarden kun je dan handelingen in gang zetten van andere apparaten.

Luchtreinigers: Je kunt ze inschakelen bij bepaalde waarden van sensoren, maar ook op basis van aanwezigheid en van de lokale luchtkwaliteit. Ook meldingen over het HEPA-filter worden doorgegeven.

Ventilatoren: Aan- en uitzetten op afstand, de beweging regelen en eventuele functies zoals een slaapstand.

Camera's en ovens nog niet

Camera's en cameradeurbellen worden nog steeds niet ondersteund door Matter. Ze staan wel op de planning, net als aanverwante gadgets zoals deursensoren en andere beveiligingsgadgets. Aan de Matter-onderesteuning van zulke apparaten wordt gewerkt, maar het is nog niet duidelijk wanneer ze ondersteund gaan worden.

Dat geldt trouwens ook voor ovens: er bestaan al slimme ovens die je vanuit een app op afstand kan starten, maar die kan je nog maar nauwelijks automatiseren. Ook dat volgt in een toekomstige update van Matter.

Lees meer smart home-nieuws.