Microsoft verkoopt minder Xboxen maar meer Game Passes

©Unsplash

microsoft xbox games game pass omzet
25 oktober 2023 om 13:11

Microsoft heeft het afgelopen kwartaal minder Xboxen verkocht, maar dat wordt goed gemaakt met meer omzet over games en Game Pass.

Dat blijkt uit de nieuwste kwartaalcijfers van Microsoft. De afdeling apparaten van Microsoft zag een omzetdaling van 22 procent vergeleken met vorig jaar. Onder die afdeling vallen onder andere de Surface-apparaten en natuurlijk de Xbox.

Ingezoomd op alleen de Xbox, blijkt de omzet over de spelcomputer 7 procent lager dan een jaar geleden. Verkochte aantallen meldt Microsoft niet, maar het waren er dus minder dan een jaar geleden. Eerder dit jaar bleek dat de Xbox Series X|S toen ruim 21 miljoen keer verkocht was, ongeveer half zoveel als de PlayStation 5.

Wel winst uit games en Game Pass

Hoewel minder mensen dus een nieuwe Xbox kochten, geven bestaande gebruikers wel meer geld uit aan games. De tak 'Xbox content en diensten', waar Game Pass onder valt, zag zijn omzet met 13 procent groeien. De game-omzet van Microsoft groeide in totaal 9 procent.

Dat doet vermoeden dat Game pass meer abonnees heeft, maar hoeveel is niet duidelijk. In januari 2022 stond de teller op 25 miljoen abonnees, maar sindsdien heeft Microsoft niet meer verteld hoeveel mensen er voor Game Pass betalen.

Game Pass-record dankzij Starfield

Met het verschijnen van de langverwachte game Starfield zou een forse groei logisch zijn. "Bij de lancering hebben we een record behaald voor meeste nieuwe Game Pass abonnementen op één dag", zei Nadella over het Starfield-effect. Harde cijfers blijven achterwege.

Xbox-topman Phil Spencer zei vorig jaar al dat Game Pass winstgevend is, en destijds zorgde voor zo'n 15 procent van de totale Xbox-omzet. Dat verhouding zal inmiddels gegroeid zijn, zeker met het oog op de dalende omzet uit verkochte spelcomputers. Volgens Spencer zakte het aantal Game Pass-abonnees op de Xbox deze maand echter wel weer in. Microsoft zet daarom meer in op Game Pass-groei voor pc.