©Unsplash

Verkoop PlayStation 5 gaat hard: al 40 miljoen keer verkocht

Verkoop PlayStation 5 gaat hard: al 40 miljoen keer verkocht

27-07-2023 17:34

De verkopen van de PlayStation 5 zijn echt op stoom gekomen door het einde van het chiptekort. Het aantal verkochte exemplaren van de PS5 is in een jaar tijd verdubbeld.

De PlayStation 5 is nu ruim 40 miljoen keer verkocht, meldt Sony. Dat is snel: de mijlpaal van 20 miljoen werd iets meer dan een jaar geleden pas behaald. De PlayStation 5 verscheen eind 2020, middenin de coronatijd. Door alle fabriekssluitingen vanwege corona ontstonden jarenlange chiptekorten, waardoor de PS5 de eerste tweeënhalf jaar moeilijk verkrijgbaar was.

Pas begin dit jaar waren de PS5-tekorten volgens Sony echt voorbij. Dat blijk nu uit de sterke toename in verkochte exemplaren. Inmiddels is de spelcomputer inderdaad overal op voorraad.

Door de toenemende verkopen, lijkt de PS5 op koers om de succesvolle PS4 in verkoopaantallen voorbij te gaan. De PS4 zat na 30 maanden en 6 dagen op 40 miljoen, bij de PS5 duurde dat 32 maanden en 15 dagen – maar de PS4 kampte niet met zulke grote tekorten. De verwachting is dat de huidige verkopen van de PS5 blijven doorzetten.

Bijna dubbel zoveel als Xbox

Concurrent Xbox meldt zijn verkoopcijfers nauwelijks, maar onlangs toevallig wel. Tijdens een presentatie in Brazilië meldde Microsoft dat de Xbox Series X/S ruim 21 miljoen keer verkocht is. Het is niet duidelijk wat daarbij de verdeling is tussen de Series X en de minder krachtige Series S.

Van de Nintendo Switch zijn inmiddels ruim 126 miljoen exemplaren verkocht. Die vergelijking gaat niet helemaal op: de Switch is al sinds 2017 beschikbaar, de PS5 en Xbox X/S verschenen beiden eind 2020.

Van de PlayStation 4 werden uiteindelijk ruim 117 miljoen exemplaren verkocht, de Xbox One behaalde 58 miljoen exemplaren.

Luister ook onze podcast: