©GM

goedkope elektrische auto budget EV Honda Tesla kopen subsidie

Honda en General Motors schrappen plan voor goedkopere elektrische auto's

25 oktober 2023 om 18:12
Laatste update: 25 oktober 2023 om 18:48

General Motors en Honda waren van plan om in 2027 samen elektrische auto's op de markt te brengen van rond de 30.000 dollar. Dit plan gaat niet meer door. Iets meer dan een jaar na de aankondiging staken GM en Honda de samenwerking.

De samenwerking werd aangekondigd in april 2022. Het plan was om samen te bouwen op het betaalbare autoplatform van GM. Op dat moment verklaarden zowel GM als Honda dat ze verwachtten om tegen 2027 de productie te starten van miljoenen van deze betaalbare elektrische auto's.

Honda-ceo Toshihiro Mibe zegt in een interview met Bloomberg dat zijn bedrijf het afgelopen jaar grondig heeft bestudeerd of de ontwikkeling van een betaalbare elektrische auto haalbaar zou zijn als bedrijfsmodel. De conclusie is dat het niet realiseerbaar is. Als gevolg daarvan heeft Honda besloten om op dit moment de ontwikkeling van een betaalbare elektrische auto stop te zetten. 

GM bevestigt het einde van de samenwerking met Honda. "Vorig jaar zijn we begonnen met het werken aan een programma voor betaalbare elektrische voertuigen voor wereldwijde markten, dat gepland stond voor introductie in 2027," zei GM-woordvoerster Sanaz Marbley in een e-mail. "Na uitgebreide studies en analyses hebben we gezamenlijk besloten om het programma stop te zetten. Beide bedrijven blijven zich inzetten voor betaalbaarheid op de markt voor elektrische voertuigen."

Langetermijnplannen

Het besluit om het plan voor meer betaalbare elektrische voertuigen te schrappen, zal zorgen baren over de toekomst van de markt voor elektrische voertuigen. De prijsverlagingen van Tesla, krimpende winstmarges en afnemende vraag hebben geleid tot twijfels over de grootschalige overgang naar elektrisch rijden.

Lees meer nieuws over elekrische auto's.