©Google

google maps immersive view amsterdam laadpaal ev ios android elektrische auto

Google Maps krijgt handige nieuwe functies: 'Grootste update ooit'

26 oktober 2023 om 15:00

Google Maps krijgt een nieuwe functie waarmee je als een vogel over jouw geplande route vliegt, waarbij je ook het voorspelde weer en verkeer ziet. Ook kun je in AR verborgen parels in de stad ontdekken. De functies zijn vanaf deze week in Amsterdam te gebruiken.

Google heeft meerdere nieuwe functies van Google Maps aangekondigd. Met Immersive View kon je al langer in 360 graden rondvliegen over bezienswaardigheden, maar vanaf deze week brengt de functie ook je routes tot leven. Dat werkt met routes voor de auto, fiets of wandelend. Terwijl je over de route vliegt, zie je ook informatie over het voorspelde weer en de geschatte verkeersdrukte. Zo zie je bijvoorbeeld dat het regent en toont Maps je animaties van auto’s die overeen moeten komen met het verkeer op dat moment.

"Hiermee zie je gemakkelijk of je onderweg een regenbui of drukte kunt verwachten. Dit alles is mogelijk met behulp van nieuwe AI-technieken en miljarden Street View-, en luchtfoto’s", aldus Google. Amsterdam is een van de wereldsteden die deze week Immersive View voor routes krijgt. De functie werkt zowel op Android als iOS en komt daarnaast naar steden als Londen, Parijs, Dublin, Barcelona, Florence en Venetië. Wanneer de functie in andere Nederlandse steden wordt uitgebracht, is nog niet bekend. 

Plekken ontdekken in AR

Amsterdam is ook de eerste Nederlandse stad waar je de nieuwe Lens-functie in de Google Maps-app kan gebruiken. Lens laat je 'verborgen parels' in de stad ontdekken door je telefoon omhoog te houden. Je ziet dan in augmented reality informatie over restaurants, winkels, koffietentjes, geldautomaten en stations in de buurt. Google noemt dit 'een van onze grootste Google Maps-updates tot nu toe'.  

Meer informatie over laadpalen EV’s

Google Maps toont voortaan ook niet alleen laadstations voor elektrische auto’s, maar ook of een laadpaal werkt met jouw EV, hoe snel het laden gaat en wanneer het laadpunt voor het laatst is gebruikt. Die laatste informatie is volgens Google handig om in te schatten of de laadpaal überhaupt het proberen waard is, want sommige laadpunten zijn langere tijd defect. Volgens Google wijzen data erop dat zo’n 20 procent van de laadpalen in de VS buiten gebruik zijn. De extra gegevens op Maps moet de ‘laadangst’ bij elektrische rijders verminderen.

Meer details over rijstroken

De Google Maps-kaart wordt binnenkort ook nauwkeuriger, doordat gebouwen realistischer worden weergegeven. Ook zie je meer details over rijstroken, wat moet helpen om een lastige afslag op de snelweg niet te missen. De nauwkeurigere kaarten worden de komende maanden uitgerold in 12 landen, waaronder Nederland.

Verder heeft Google Maps nu een nieuwe functie waarmee je makkelijker inspiratie kan opdoen over wat je in een stad kunt doen, bijvoorbeeld kunsttentoonstellingen bezoeken. Google laat je locaties voortaan ook vaker ontdekken door meer foto’s te tonen van waar je naar zocht. Als je zoekt naar ‘latte art’, krijg je meteen foto’s van kopjes koffie te zien van de koffiezaken. Google zegt hierbij beeldherkenning met AI te gebruiken om de juiste foto’s te laten zien.

Lees meer tech-nieuws.