Vaste telefoon bijna passé: maar 1 op de 8 Nederlanders belt via vaste lijn

©Unsplash

telefoon vaste telefonie vast bellen ziggo kpn
26 oktober 2023 om 17:37

Zo'n beetje iedereen heeft een smartphone en dat is te zien aan het gebruik van de vaste telefoon. Bijna drie kwart van de Nederlanders laat de vaste lijn links liggen.

Om precies te zijn zegt 73 procent van de Nederlanders zelden via de vaste lijn te bellen, of er niet eens een te hebben. Dat constateert prijsvergelijker Slimster na een enquete onder 2000 Nederlanders. Ruim de helft van de mensen heeft zelfs niet eens meer een vaste lijn: 54,2 procent.

Slechts 3 procent van de Nederlanders belt alleen maar met de vaste lijn, en nog eens 4,9 procent meer dan tien keer per maand. De overige bijna 40 procent van de Nederlanders belt zelden tot hooguit tien keer per maand met de vaste telefoon.

Ouderen bellen vaker mobiel dan jongeren

Tegen de verwachting in is het gebruik van de vaste lijn het hoogst onder 18- tot 30-jarigen. In totaal 35,5 procent van die groep belt eens per maand tot zeer regelmatig met de vaste lijn. Onder 60-69-jarigen is dat een ruime 25 procent.

Het percentage dat de vaste lijn nauwelijks gebruikt ligt boven de 30 jaar overal gemiddeld rond de 75 procent. Alleen jongeren bellen dus iets vaker vast, vermoedelijk omdat dat goedkoper voor ze is, omdat de lijn bijvoorbeeld bij het huurcontract of het abonnement van bijvoorbeeld Ziggo of KPN inbegrepen zit. Of omdat hun ouders de rekening van de vaste lijn betalen.

Mannen en vrouwen

Verder lijken mannen gemiddeld meer gehecht aan de vaste lijn dan vrouwen. Gemiddeld belt 6,5 procent van de mannen meer dan tien keer per maand vast, tegenover slechts 3,2 procent van de vrouwen. Onder vrouwen heeft 80 procent geen vaste lijn meer in huis, bij mannen is dat 65 procent.

Lees meer tech-nieuws.