© Unsplash

Hartslag meten? Dat kan met oordoppen na een 'simpele update'

Hartslag meten? Dat kan met oordoppen na een 'simpele update'

29-10-2023 21:51

Wetenschappers bij Google zijn er in geslaagd om de hartslag van mensen nauwkeurig te meten met normale oordoppen met geluidsonderdrukking. 

Smartwatches en andere gadgets meten je hartslag normaal gesproken met een techniek die gebruik maakt van lichtimpulsen. De nieuwe techniek van Google gebruikt echter ultrasone geluidsgolven om de hartslag te meten. De geluidsgolven worden eerst afgevuurd op de binnenkant van het oor, waarna het teruggekaatste geluid wordt gemeten met de kleine microfoon die al ingebouwd zit in oordopjes met Active Noise Cancelling (ANC). Door verstoringen onder het huidoppervlak te meten, veroorzaakt door het bloed dat erdoorheen vloeit, is het mogelijk om de hartslag te registreren.

De techniek werd getest op oorkanalen in verschillende vormen en maten, zegt Google in een blogpost. Uit de experimenten blijkt dat die werkte bij verschillende groottes van oorkanaal, ook wanneer de oordoppen niet helemaal correct werden ingestoken. Ook wordt een belangrijk probleem met visuele metingen opgelost, namelijk dat het meten van de hartslag bij mensen met een donkere huidskleur of met tatoeages minder accuraat was.

Ook meten als je muziek luistert

Ook opvallend: de techniek zou ook werken wanneer de oordoppen muziek afspelen. Als de omgeving luid is, beginnen er echter problemen op te duiken. Ook wanneer het lichaam in beweging is, wordt de techniek verstoord. Google beweert echter dat dit laatste probleem kan worden opgelost door meerdere frequenties te gebruiken en daaruit de meest accurate resultaten te kiezen.

De technologie werd getest op 153 proefpersonen. Volgens de onderzoekers bereikten zij een mediane foutmarge van 3,21 procent bij het meten van de hartslag, en 2,70 procent bij het meten van de variabiliteit van de hartslag. Behalve proeven met commercieel beschikbare earbuds gebruikten ze bij het onderzoek ook op maat gemaakte prototypes. 

Binnenkort ook in jouw oordopjes?

Volgens de Google-onderzoekers kan elke oordop met ANC met 'een simpele software-upgrade' worden uitgerust met een hartslagmeter. Toch gaat het hier voorlopig nog om een onderzoek. Het is nog niet bekend of Google de technologie gaat toevoegen aan producten.

Lees ook: Google Maps krijgt handige nieuwe functies: 'Grootste update ooit'