©Sharp

E-paper in kleur: de reclameposter van de toekomst

E-paper in kleur: de reclameposter van de toekomst

30-10-2023 17:35

Elektronisch papier kennen we vooral van e-books. Logisch, want het was er jarenlang alleen in zwart-wit. Nu is er ook gekleurd e-paper en dat gaan we merken.

E-paper is een bijzondere schermtechnologie. Anders dan bij normale schermen is er geen flikkering: alleen bij het verversen van de tekst of het beeld doet het scherm iets. Daardoor ziet e-paper er ook echt uit als papier, bovendien is het energieverbruik daardoor erg laag. Dat leende e-paper al goed voor in winkels: veel prijskaartjes op schappen in onder meer supermarkten zijn e-ink, en verversen wanneer er een nieuwe prijs wordt doorgevoerd.

Waarschijnlijk gaan we e-paper de komende jaren ook op groter formaat in winkels zien, en in kleur. Sharp heeft de ePoster aangekondigd. Dat scherm op A2-posterformaat gebruikt de nieuwste Spectra 6-technologie van E Ink, het bedrijf achter de schermen.

Veel zuiniger dan papier en lcd

De ePoster heeft een groot kleurbereik en een pixeldichtheid van 200 ppi. Dat zorgt ervoor dat beelden op de ePoster vergelijkbaar zijn met gedrukte posters. Wel is het mogelijk om de aandacht te trekken door wat simpele beweging in de poster.

Zowel vergeleken met lcd-schermen als met gedrukt papier is de ePoster veel zuiniger. Zolang de poster wordt weergegeven, wordt er 0W energie verbruikt. Dat maakt de poster volgens E Ink 12.000 keer efficiënter als het gaat om de uitgestoten CO2 vergeleken met LCD-schermen. En drukken op papier zou zelfs 60.000 keer meer CO2 kosten.

De eerste ePosters komen in 2024 op de markt, voor, hou je vast, rond de 5000 dollar. Sharp belooft ook een 8-inch versie, die geschikt is als e-book of e-notebook.

Lees meer nieuws over gadgets.