© Microsoft

De nieuwste update van Windows 11 is verschenen, maar waar is de Co-Pilot?

De nieuwste update van Windows 11 is verschenen, maar waar is de Co-Pilot?

31-10-2023 20:19 Laatste update: 20:33

Microsoft kondigde dinsdag de release van de grote jaarlijkse Windows 11-update aan, versie 23H2. Co-Pilot, de AI-assistent die bij veel programma's werkt, is in Europa nog altijd nergens te bespeuren.

De nieuwe Windows 11-update bevat enkele nieuwe functies, zoals het vervangen van Chat door Microsoft Teams, dat vanaf nu standaard is vastgemaakt aan de taakbalk. Teams moet volgens Microsoft een 'minicommunicatie-ervaring' worden die voor meer zaken wordt gebruikt dan alleen team meetings. Met de nieuwe Teams kan je onder andere bijvoorbeeld bellen en sms’en versturen. 

Verder zijn er wijzigingen in de manier waarop apps worden beheerd, zoals het labelen van Windows 11-systeemcomponenten en het verplaatsen van hun beheerpagina naar een aparte sectie in de instellingen.

Gebruikers van Windows 11 kunnen deze update krijgen via de instellingen en updates. De update wordt gefaseerd uitgerold om problemen te voorkomen. Microsoft moedigt gebruikers in een blogpost aan om hun apparaten bij te werken naar de nieuwste versie. 

AI voor iedereen, behalve Europeanen

De 23H2-update werd in september aangekondigd als 'een van de meest ambitieuze updates' ooit voor Windows. Volgens Microsoft bevatte de update bijna 200 nieuwe functies. De belangrijkste is Co-Pilot, waarmee je onder andere AI-chatbot Bing Chat rechtstreeks in Windows 11 kan gebruiken. Van Co-Pilot is in Europa echter nog altijd geen spoor te bekennen, ook niet met de nieuwste update, omdat de Europese wetgeving nog in de weg staat.

Co-Pilot kan gebruikt worden om een aantal taken uit te voeren in Windows, zoals het veranderen van je achtergrond of het verbinden van randapparaten. Je kan er ook apps mee opstarten en instellingen mee beheren. De virtuele assistent kan ook documenten aanpassen in Microsoft 365 en zaken inplannen in je kalender in Outlook. Binnenkort krijgt Co-Pilot nog meer functionaliteiten. De chatbot kan bijvoorbeeld e-mails schrijven in de stijl van de gebruiker. 

Paint met AI

Ook de stokoude app Paint heeft nu AI-functies. Je zal bijvoorbeeld achtergronden van foto’s kunnen verwijderen, net als in Photoshop. Ook kun je met verschillende lagen werken. Zelfs de snipping tool is vanaf nu uitgerust met AI. Daarmee kan je onder andere tekst uit afbeeldingen en webpagina’s kopiëren. 

Lees hier meer tech-nieuws.