windows copilot ai assistent chatgpt bing chat chatbot

Windows 11 krijgt AI-assistent en ChatGPT zoekt nu met Bing

23 mei 2023 om 18:14
Laatste update: 23 mei 2023 om 18:57

Microsoft heeft opnieuw een aantal nieuwe AI-functies aangekondigd. Zo voegt het bedrijf een Copilot AI-assistent toe aan Windows 11. Ook is de Microsoft-zoekmachine Bing voortaan ingebouwd in OpenAI's chatbot ChatGPT, dat daardoor actuele online-informatie in antwoorden kan gebruiken.

Microsoft heeft een nieuwe AI Copilot-functie voor Windows aangekondigd tijdens zijn jaarlijkse ontwikkelaarscongres Microsoft Build. De Copilot-functie is overal in het systeem beschikbaar vanaf de taakbalk en eenmaal geopend werkt het in een zijbalk. De Windows Copilot kan bijvoorbeeld informatie die gebruikers in programma’s bekijken samenvatten, herschrijven of uitleggen. 

De functie vervangt de zoekbalk op de Windows 11-taakbalk niet, maar heeft een aparte knop. Gebruikers kunnen de Copilot ook vragen stellen, zoals in de Bing-chatbot. Eerder dit jaar voegde Microsoft al een link naar Bing Chat toe aan de taakbalk, maar de Copilot-functie kan door de diepere integratie in het systeem veel meer taken uitvoeren. Zo kunnen gebruikers de assistent ook vragen om bepaalde instellingen aan te passen of bepaalde acties op de computer uit te voeren. 

Microsoft begint in juni met publiekelijk testen van Windows Copilot, waarna later dit jaar een bredere uitrol naar Windows 11-gebruikers volgt. Ontwikkelaars kunnen ook plug-ins maken voor Windows Copilot.

ChatGPT zoekt nu met Bing

Microsoft breidt ook zijn samenwerking met OpenAI uit. Abonnees op ChatGPT Plus kunnen sinds vandaag de Bing-zoekfunctie in de chatbot gebruiken. De Bing-zoekfunctie wordt binnenkort ook ingeschakeld voor alle ChatGPT-gebruikers via een plug-in, maakte Microsoft bekend.

Met de ingebouwde Bing-zoekmachine kan ChatGPT volgens Microsoft-topman Yusuf Mehdi 'snellere en actuelere antwoorden' geven op basis van actuele online-informatie. Tot voor kort werkte ChatGPT alleen met informatie tot en met 2021, omdat het AI-model daarmee was getraind. De met Bing gegenereerde antwoorden van ChatGPT zullen citaten bevatten, waarbij naar de bronnen wordt gelinkt.

Plug-ins

Ook op het gebied van AI-plug-ins gaan Microsoft en OpenAI samenwerken. Microsoft gaat dezelfde open plug-instandaard gebruiken die OpenAI voor ChatGPT gebruikt.

"Ontwikkelaars kunnen nu één platform gebruiken om plug-ins te bouwen en in te dienen die werken op onder andere ChatGPT, Bing, Dynamics 365 Copilot, Microsoft 365 Copilot en Windows Copilot", aldus Mehdi.

Strijd met Google

Microsoft investeerde miljarden in OpenAI en gebruikt diens AI-model GPT-4 in Bing en andere van zijn AI-functies. Microsoft probeerde ook Samsung over te halen om Bing als standaardzoekmachine in zijn apparaten te gaan gebruiken, maar de Zuid-Koreaanse fabrikant zou hebben besloten om daarvoor bij Google te blijven

Google presenteerde onlangs op zijn beurt ook een reeks nieuwe AI-functies

<iframe style="width:100%;max-width:660px;overflow:hidden;border-radius:10px" width="300" height="175" frameBorder="0"></iframe>