©Google

Chrome op iOS gaat design Safari achterna

Chrome op iOS gaat design Safari achterna

1 november - 10:58

Wolter Kok

Twee jaar nadat Apple een soortgelijke ontwerpwijziging doorvoerde voor Safari, volgt Google met Chrome hetzelfde pad. De adresbalk kan je ook onderin beeld zetten, lekker dicht bij je duim.

Google's Chrome-browser op iOS krijgt de mogelijkheid om de adresbalk van de bovenkant van het scherm naar de onderkant te verplaatsen, zo heeft de zoekgigant aangekondigd. Eerder dit jaar werden al tekenen van deze functie opgemerkt in een bètaversie van de browser, maar vanaf deze week wordt deze functie uitgerold naar iOS. 

Dit wordt niet de standaardoptie in Chrome op iOS: de adresbalk blijft standaard bovenaan staan. Wil je de adresbalk naar de onderkant verplaatsen? Dat kun je dat doen door de "adresbalk"-optie in het instellingenmenu te gebruiken, of door de balk zelf lang in te drukken en vervolgens "verplaats adresbalk naar onderkant" te selecteren.

©Google

Even wennen, wel handig

Dit gaat het voor Chrome-gebruikers makkelijker maken om het toestel met één hand te bedienen. Even wennen misschien, maar wel handig: niet alleen is je duim dichterbij, ook zie je je zoekopdacht vlak boven je duimen verschijnen. Apple's Safari voerde met iOS 15 in 2021 een soorgelijke ontwerpverandering door. Een fijne bijkomstigheid met het al maar groeiende smartphonescherm. Veel andere apps hebben hun knoppen en zoekbalk ook al naar de onderkant van het scherm verplaatst.

Hoewel Google eerder heeft geëxperimenteerd met het verplaatsen van de adresbalk op Android, is de aankondiging van vandaag alleen voor de iOS-versie van de browser. Het is daarom niet bekend of Android volgt, maar het is goed denkbaar.