©Paramount

VN wil killer robots stoppen: deze landen stemden tegen

VN wil killer robots stoppen: deze landen stemden tegen

01-11-2023 20:12 Laatste update: 23:23

Het heeft jaren op zich laten wachten, maar de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft vandaag voor het eerst een resolutie aangenomen over de aanpak van autonome wapensystemen, ook bekend als killer robots. Een overgrote meerderheid stemde voor: 164 landen. Maar vijf landen stemden tegen en acht landen onthielden zich van stemming.

De VN-resolutie benadrukt de 'dringende noodzaak voor de internationale gemeenschap om de uitdagingen en zorgen van autonome wapensystemen aan te pakken'. De resolutie, die met steun van Nederland werd ingediend door Oostenrijk, spreekt van 'ernstige uitdagingen en zorgen' door de mogelijke inzet van 'nieuwe technologische toepassingen in het militaire domein'. Vooral de opmars van het gebruik van kunstmatige intelligentie en autonomie in wapensystemen baart zorgen.

Volgens de resolutie kan het gebruik van autonome wapensystemen negatieve gevolgen hebben voor de "wereldwijde veiligheid en de regionale en internationale stabiliteit, inclusief het risico van een opkomende wapenwedloop".

Eerste stap naar wetgeving

De internationale coalitie Stop Killer Robots noemt de aangenomen VN-resolutie een historische stap vooruit. Er wordt al tien jaar over het onderwerp autonome wapens gesproken, maar internationale wetgeving laat nog altijd op zich wachten. De resolutie roept nog niet op tot onderhandelingen over nieuwe wetgeving. Toch is de organisatie Stop Killer Robots er blij mee. "Deze resolutie schept vertrouwen en geeft aan dat dringende politieke actie moet worden ondernomen."

Rusland en India stemden tegen

Vijf landen stemden tegen: Rusland, Wit-Rusland, India, Mali en Niger. Acht landen onthielden zich van stemming: China, Noord-Korea, Iran, Israël, Saudi-Arabië, Syrië, Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten.

Oproep Elon Musk

Onder killer robots worden wapensystemen verstaan, zoals drones, die zelfstandig doelen kunnen selecteren, aanvallen en doden.

In 2017 riepen meer dan honderd AI-experts, onder wie Tesla-baas Elon Musk en Mustafa Suleyman van Google DeepMind, in een open brief de VN al op om actie te ondernemen. 

Lees meer tech-nieuws