HBO had geheime Twitter-accounts waarmee het critici van series lastigviel

The Nevers ©HBO

hbo geheime twitter accounts kritiek critici reviews recensies
3 november 2023 om 10:35

De topman van HBO heeft zijn personeel bijna een jaar lang onder schuilnamen berichten laten sturen naar critici die bepaalde HBO-series slecht vonden. De topman zegt daar nu spijt van te hebben.

De Twitter-trollen van HBO-Casey Bloys kwamen aan het licht door berichtgeving van Rolling Stone. De topman was blijkbaar zo kwaad om kritiek op zijn series, dat hij wilde terugslaan. Tussen juni 2020 en april 2021 liet hij zijn werknemers Twitter-accounts onder valse namen maken. Met die accounts reageerden zij op recensenten die kritisch waren over toen nieuwe HBO series als Perry Mason en The Nevers.

Het was kennelijk de bedoeling om de critici "een slecht gevoel" over zichzelf en hun kritiek te geven. Het verhaal klinkt bijna ongeloofwaardig, zeker omdat het in eerste instantie werd gebracht door een ontslagen werknemer. Maar wat blijkt: het is echt waar. Tijdens een presentatie van HBO gaf Bloys de geheime Twitter-accounts toe, en zegt daar spijt van te hebben.

'Gepassioneerd' over tv

"Wie mij kent, weet dat ik een programmeermanager ben die heel, heel gepassioneerd is over de shows die we besluiten te maken", aldus de HBO-topman. "En de mensen die ze maken en de mensen die eraan werken. Ik wil dat de shows geweldig zijn. Ik wil dat mensen ervan houden. Ik wil dat jullie er allemaal van houden. Het is erg belangrijk voor mij wat jullie allemaal van de shows vinden. Dus als je aan die mentaliteit denkt, en dan aan 2020 en 2021 denk, ben ik thuis, werk ik vanuit huis en besteed ik een ongezonde hoeveelheid aan scrollen door Twitter. En dan bedenk ik een een heel, heel dom idee om mijn frustratie te ventileren."

De topman stelt dat hij uiteindelijk maar zes gevallen waren waarin berichten naar critici zijn gestuurd via nep-accounts op Twitter. Bloys biedt zijn excuses aan voor de berichten aan de critici waar ze naar verstuurt zijn. "Als ik nu een probleem heb met iets in een recensie, dan stuur ik een DM naar jullie", zei de topman in een zaal waar ook veel van zulke critici aanwezig waren.

De HBO-series waar kritiek op was, Perry Mason en The Nevers, worden inmiddels ook niet meer gemaakt. Blijkbaar was het publiek het met de critici eens.