©HBOMax

HBO Max gaat in ons land toch geen MAX heten - blijft de levenslange korting ook?

HBO Max gaat in ons land toch geen MAX heten - blijft de levenslange korting ook?

08-10-2023 11:52

De streamingdienst HBO Max krijgt in de Benelux volgend jaar niet de naam MAX, zoals in alle andere landen. Dat heeft Warner Bros. Discovery besloten na overleg met de juristen van Omroep MAX.  

Omroep MAX heeft al 20 jaar de merkrechten op de naam MAX voor alles wat te maken heeft met uitzenden. De omroep dreigde eerder dit jaar met juridische stappen als Warner Bros Discovery de naam MAX hier zou gaan gebruiken.

In mei ging de nieuwe streamingdienst MAX, een samenvoeging van HBO Max en Discovery+, in de VS van start. In 2024 volgt de introductie in Europa, waaronder in Nederland. Maar hier blijft de dienst dus HBO Max heten.

Volgens Omroep MAX-directeur Jan Slagter zou alleen de naam MAX te verwarrend zijn voor het publiek. De zaak is onlangs tussen juristen van de omroep en het Amerikaanse mediabedrijf besproken. "Naar aanleiding van dat overleg heeft HBO Max ons laten weten in de Benelux niet enkel onze naam MAX te gebruiken voor de streamingdienst", liet Slagter zondag aan diverse media weten. HBO Max bevestigt de afspraak en stelt hiermee 'rekening te houden met lokale overwegingen'.

Levenslange korting

Wanneer de vernieuwde versie van HBO Max precies in ons land wordt gelanceerd, is nog niet bekend. Bij de start in Nederland in maart 2022 bood de streamingdienst de eerste weken aan Nederlanders een 'levenslange korting'. Mensen die op dat aanbod ingingen, betalen daardoor nog altijd maar 3 euro per maand. Momenteel kost HBO Max in ons land 8 euro per maand. 

Als HBO Max zijn naam zou veranderen naar MAX, kon dat ook gevolgen hebben voor de levenslange korting. Nu de naam gehandhaafd blijft, zou de Nederlandse korting ook kunnen blijven gelden. Warner Bros Discovery doet er nog geen uitspraken over. Het bedrijf wil pas kort voor de lancering meer bekendmaken over de nieuwe abonnementen.

Bij de vernieuwde HBO Max-dienst zouden de prijzen waarschijnlijk omhoog gaan. Veel streamingdiensten, zoals Viaplay en Disney+, verhoogden onlangs hun prijzen en ook Netflix zou dat binnenkort willen doen.

Lees meer over streamingdiensten.