©Apple

Tim Cook: 'Apple werkt op verantwoorde manier aan generatieve AI'

Tim Cook: 'Apple werkt op verantwoorde manier aan generatieve AI'

03-11-2023 14:03

Geruchten zeiden al dat Apple achter de schermen aan meer generatieve kunstmatige intelligentie werkt, nu wijst topman Cook daar in een zeldzaam moment ook op.

Apple maakte vannacht zijn kwartaalcijfers bekend: de nieuwe iPhones doen het goed, de Mac niet. En zoals altijd is er daarna een telefoongesprek met de top van het bedrijf. Daar werd het boeiend: ceo Tim Cook zei wat boeiends over generatieve AI. Sterker nog, het is al opvallend dat de topman er überhaupt op in gaat, want Apple houdt de kaken normaal gesproken op elkaar.

"Wat betreft generatieve AI zijn we natuurlijk aan aan de slag", aldus Cook. "Ik treedt niet in details over wat het is, want zoals je weet doen we dat echt niet. Maar je kunt er zeker van zijn dat we investeren. We investeren nogal wat. We gaan het op verantwoorde wijze doen, en het zal… je zult productverbeteringen in de loop van de tijd zien waar die technologieën centraal staan."

Cook wijst graag cryptisch vooruit

Hoewel Apple zijn meeste onthullingen graag geheim houdt, weten we inmiddels dat Cook toch graag vooruit kijkt, in cryptische bewoording. Zo onthulde Apple dit jaar eindelijk zijn langverwachte Vision Pro. Cook was in de jaren daarvoor al zeer positief over augmented reality, de technologie waar de Vision Pro gebruik van maakt. In gesprek met Bright noemde hij AR negen maanden voor de onthulling van de Vision Pro bijvoorbeeld nog levensveranderend.

In dat licht moet je deze uitspraak ook zien. Er komen immers veel geruchten naar buiten rond generatieve AI en Apple. Het bedrijf zou 'vol inzetten' op de vorm van kunstmatige intelligentie, en die volgend jaar aan de volgende versie van iOS willen toevoegen. Er wordt gesproken van investeringen van ruim 1 miljard dollar per jaar, of zoals Cook nu dus zegt: 'nogal wat'.

Experts twijfelden er onlangs aan of dat grote bedrag van Apple alsnog niet te weinig is om de concurrentie bij te benen. Dat moet blijken: AI is geen zeepbel maar de techbedrijven buitelen wel over elkaar om op de techniek in te springen. Het moet blijken hoe de meeste mensen het gaan gebruiken, en hoe Apple daar op zal inspelen. Door de uitspraak van Cook is wel duidelijk dat het echt op de agenda staat.

Lees meer over kunstmatige intelligentie.