'Apple verrast door generatieve AI, zet nu vol in op 2024'

©Unsplash

apple ai kunstmatige intelligentie slimmere siri iOS 19
23 oktober 2023 om 11:19

Apple zou verrast zijn geweest door de snelle inzet van generatieve AI door concurrenten als Microsoft en Google. Apple zou inmiddels ruim 1 miljard dollar per jaar investeren in zulke AI, en mikken op onder andere een slimmere Siri voor iOS 18.

De huidige AI-hype werd nog geen jaar geleden in gang gezet door ChatGPT, dat groot werd dankzij miljarden van Microsoft. Google volgde snel daarna, maar Apple heeft nog geen echt antwoord. Het bedrijf zou verrast zijn door de snelle opkomst van generatieve AI, stelt Bloomberg op basis van ingewijden. Met een investering van zo'n 1 miljard per jaar zou Apple nu willen inlopen op zijn concurrenten.

Siri zou in iOS 18 veel slimmer worden. De assistent is de afgelopen jaren ook stilletjes bijgewerkt, maar de technische afstand tot bijvoorbeeld ChatGPT en Google Bard is merkbaar. Overigens profiteert Google Assistant ook nog niet van de stappen die Google op het vlak van generatieve AI heeft gezet, al moet dat binnenkort veranderen. Een slimmere Siri zou in ieder geval in het verschiet liggen, en volgend jaar best weleens de grote nieuwe functie van iOS 18 kunnen zijn.

AI in Music, Pages en meer

Apple zou allerlei toepassingen van AI overwegen. Afspeellijsten in Apple Music die door AI gegenereerd zijn, iets waar Spotify in samenwerking met OpenAI ook mee experimenteert. Ook kijkt Apple hoe AI kan worden toegepast om te helpen met het schrijven van langere teksten in tekstverwerker Pages, of bij presentaties in Keynote. Microsoft en Google hebben AI ook op zo'n manier ingebouwd in hun kantoorprogramma's.

Programmeersoftware Xcode zou ook AI-functies krijgen, net zoals bijvoorbeeld Microsoft biedt met zijn Github Copilot. Programmeurs kunnen de AI dan fouten laten zoeken in hun code, maar ook hele stukken programmeertaal laten schrijven op basis van een opdracht. Xcode wordt gebruikt om apps te maken voor vrijwel alle apparaten van Apple.

Interne strijd: in de cloud of op het apparaat?

Binnen Apple zou de discussie worden gevoerd of de AI in de cloud of op het apparaat van de gebruiker zelf zou moeten draaien. Apple heeft privacy vaak hoog in het vaandel staan en probeert zo min mogelijk data van gebruikers te verwerken. Veel huidige AI-toepassingen draaien echter volledig in de cloud, omdat ze enorm veel computerkracht vragen.

Apple zou vooralsnog bij elke toepassing afwegen of deze op het apparaat wordt afgehandeld of niet. Veel recente iPhones, iPads en Macs bevatten al chips met aparte processorkernen voor de afhandeling van AI-taken, dus er is al op voorgesorteerd.

Lees meer nieuws over Apple.