OpenAI laat je nu je eigen GPT-chatbot op maat maken

©Unsplash/OpenAI

openai chatgpt gpts gpt-4 ai kunstmatige intelligentie
7 november 2023 om 09:34

OpenAI viert één jaar ChatGPT met twee grote nieuwe mogelijkheden van het platform. GPT-4 Turbo is sneller en goedkoper dan GPT-4. En GPTs is een nieuwe manier om zelf makkelijk chatbots op maat te maken.

OpenAI-topman Sam Altman heeft de nieuwste tools van zijn bedrijf onthuld tijdens de OpenAI DevDay. Het meest opvallend is zijn GPTs, 'AI agents' oftewel op maat gemaakte AI-chatbots die een specifiek ding doen. Een voorbeeld: een chatbot die alleen recepten genereert, en zelfs aan de hand van bepaalde dieeteisen.

Of een chatbot op maat die teksten kan nalezen: niet genereren dus, maar van kritiek voorzien. Of een soort navigatie-bot voor DevDay zelf: OpenAI gaf het GPT-platform het blokkenschema en de plattegrond van het evenement. Daarna maakte GPT via DALL-E een profielfoto voor zichzelf, en kon de chatbot op maat specifiek alle vragen rond DevDay beantwoorden.

Voor betalende gebruikers

GPTs zijn er voor betalende ChatGPT Plus- en Enterprise-abonnees. Het is de bedoeling dat gebruikers hun chatbot op maat straks ook kunnen aanbieden in de GPT Store, maar details ontbreken nog. Gebruikers kunnen naast tekst-gebaseerde chatbots ook visuele chatbots op maat maken via DALL-E, zoals een chatbot die alleen maar digitale stickers genereert.

Snellere versie van GPT

Verder kondigde OpenAI een verbeterde versie van GPT-4 aan. Het nieuwe model is nu beschikbaar als preview voor betalende gebruikers, maar nu alleen nog via API-toegang voor eigen toepassingen. GPT-4 Turbo moet sneller en completer reageren, zodat gebruikers maar één opdracht hoeven in te voeren.

Ook reikt de algemene kennis van de Turbo-variant verder. Het vorige model wist niets na 1 januari 2022, het nieuwe model kent informatie tot april 2023. Het nieuwe model is ook goedkoper: Turbo kost 0,01 dollar per 1000 tokens, waar GPT-4 nog 0,03 dollar per 1000 tokens kostte.

Lees meer nieuws over kunstmatige intelligentie.