X heeft maar één Nederlandse moderator: 'Schrikbarend'

©Musk

X heeft maar één moderator voor heel Nederland
7 november 2023 om 16:08
Laatste update: 8 november 2023 om 13:36

X, het voormalige Twitter, heeft slechts één Nederlandstalige moderator in dienst. Dat is schrikbarend weinig. TikTok heeft bijvoorbeeld 167 Nederlandstalige moderatoren.

Uit het nieuwe transparantierapport van X blijkt dat het bedrijf in totaal slechts 2500 moderatoren heeft. Daarvan hebben 2300 Engels als hoofdtaal, gevolgd door Duits (81), Frans (52), Portugees (41), Spaans (20) en Arabisch (12). Er is welgeteld één Nederlandstalige moderator bij X. Sommige Europese talen spreekt helemaal niemand bij het bedrijf als hoofdtaal. Het rapport meldt niet of er nog moderatoren zijn die Nederlands als tweede taal spreken.

Die ene Nederlandstalige X-moderator heeft het natuurlijk erg druk. De persoon beoordeelde in twee maanden tijd ruim 3700 berichten en 13.000 accounts. "Dat er bij X maar één contentmoderator is voor het Nederlandse taalgebied is schrikbarend weinig", reageert PvdA-europarlementariër Paul Tang in het FD.

Massa-ontslag na overname Musk

Sinds de overname van Twitter door Elon Musk werd zo'n 80 procent van het personeel ontslagen. Hoeveel Nederlandstalige moderatoren het platform voorheen had, is niet bekend. Meta, het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp, heeft wereldwijd ruim 15.000 moderatoren in dienst. TikTok zegt er 'tienduizenden' te hebben, van wie er 167 Nederlands spreken.

X leunt sinds Musk aan het roer staat meer op kunstmatige intelligentie bij de moderatie van berichten. Dat AI-systeem is getraind met data over eerdere overtredingen van de regels, waardoor de software sneller verdachte berichten en accounts zou kunnen aanwijzen. Tang betwijfelt of dat goed werkt. "Gezien alle bezuinigingen bij het bedrijf heb ik er niet veel vertrouwen in dat er sterk wordt geïnvesteerd in automatische screening." 

Lees meer tech-nieuws.