©Apple

'Volgende iPhone SE lijkt op iPhone 14': zonder thuisknop dus

'Volgende iPhone SE lijkt op iPhone 14': zonder thuisknop dus

10-11-2023 09:51 Laatste update: 11:07

De volgende iPhone SE zou een licht aangepaste behuizing van de iPhone 14 gebruiken, en dus erg op dat toestel gaan lijken. Daarmee verdwijnt dan ook de thuisknop uit het iPhone-aanbod.

De huidige iPhone SE gebruikt nog hetzelfde ontwerp als dat van de iPhone 8, die nog steeds erg lijkt op de iPhone 6 uit 2014. Apple zou met de vierde generatie van de iPhone SE een flinke sprong vooruit maken, meldt MacRumors. De nieuwe SE zou gebaseerd zijn op de iPhone 14.

De nieuwe SE krijgt dus een veel groter scherm dan de huidige SE, omdat de schermranden veel smaller worden. De nieuwe SE zal fysiek ietsjes groter zijn dan het huidige exemplaar, en zo'n 20 gram zwaarder. En hoewel de meeste nieuwe iPhones twee of drie cameralenzen hebben (of 'zeven'), krijgt de nieuwe SE één cameralens – er moet ergens op bespaard worden.

Einde van de thuisknop in zicht

De nieuwe iPhone SE zal ook geen thuisknop met Touch ID meer hebben. In plaats daarvan krijgt ook de goedkoopste iPhone straks een gezichtsscanner voor Face ID. En de thuisknop verdwijnt, om plaats te maken voor het witte balkje onderin beeld: dat went snel.

Daarmee verdwijnt de laatste iPhone met een thuisknop uit het assortiment. Eind van een tijdperk: sinds de eerste iPhone uit 2007 heeft Apple altijd minstens één iPhone met thuisknop in zijn assortiment gehad. Daarnaast verkoopt Apple nu ook nog één iPad met thuisknop, de iPad 9e generatie. Het is goed denkbaar dat die iPad ook uit het assortiment verdwijnt tegen de tijd dat de nieuwe iPhone SE verschijnt.

Zelfs een actieknop

Verder zou de nieuwe iPhone SE een actieknop krijgen, net als de iPhone 15 Pro-modellen van dit jaar. Die knop zit boven de volumeschakelaars, in plaats van de mute-knop. De actieknop kan door de gebruiker worden ingesteld, om bijvoorbeeld de camera, dictafoon of bijvoorbeeld Shazam te openen.

Volgend jaar zouden alle nieuwe iPhones de actieknop krijgen. Dat zegt wellicht ook iets over wanneer we de nieuwe iPhone SE kunnen verwachten: volgens de geruchten zou dat pas in 2025 zijn.

Lees meer nieuws over iPhones.