De beste MacBook en iMac: deze Macs raden we aan
Apple vernieuwde onlangs zijn MacBook Pro's en iMac, en sluit een grotere versie van de iMac uit. Een goed moment om de balans op te maken: welke Macs kan je het beste kiezen als welk soort gebruiker – en met welke configuratie?
Je koopt graag het beste product, logisch. 'Beste' is natuurlijk een mening, in dit geval die van ons. Met Bright Stuff baseren we dat 'beste' op onze ervaring en onze smaak. Dit keer: Macs. De computers van Apple worden bij ons op de redactie veel gebruikt, en we hebben alle recente exemplaren geprobeerd.
Het Mac-aanbod is de afgelopen jaren flink strak getrokken door Apple. Nog maar een paar jaar geleden kampte de MacBooks met toetsenbord-problemen en waren er klachten rond oververhitting. Met de succesvolle stap naar eigen chips heeft Apple het Mac-aanbod inmiddels weer toekomstbestendig en aantrekkelijk gemaakt. Sinds kort is het ook weer overzichtelijker, met minder verschillende modellen. Maar toch, welke Mac is de beste voor jou?
MacBook Air
De beste Apple-laptop voor veruit de meeste consumenten. Apple verkoopt nog een instapmodel met M1-chip, maar kies vooral de de versie met M2. Die is slechts 81 euro duurder, en daar krijg je een model met snellere chip voor terug. Ook een nieuw, strak ontwerp in vier kleuren, en het bijzonder handige MagSafe-oplaadsnoer dat veilig losschiet als iemand erover struikelt.
Het instapmodel van de MacBook Air komt met 8GB werkgeheugen, wat voldoende is voor praktisch al het normale thuisgebruik. Daar rekenen we zelfs het zo nu en dan monteren van video onder: de M2 is verrassend krachtig, maar de Air is door het ontbreken van een ventilator niet het werkpaard in Apples stal.
Overweeg eventueel wel meer opslagruimte: het 13-inch instapmodel met 256GB opslag kost 1299 euro, de 15-inch instapper kost 1599 euro en de upgrade naar 512GB opslag kost 230 euro meer – dat kan niet naderhand, en we raden het zeker bij een laptop wel aan. Wachten op een M3-versie kan, maar zal voor de Air-doelgroep weinig merkbaar verschil opleveren. Ja, die chip is iets sneller en zuiniger, maar de verschillen zullen klein zijn: de extra snelheid is vooral voor pro's boeiend.
MacBook Pro
De MacBook Pro-lijn is met de update naar de M3-chips stukken overzichtelijker geworden. Er zijn nu twee formaten: 14- en 16-inch. Die hebben allemaal een uitstekend, lekker fel 120Hz-scherm. Ook het geluidssysteem is dik in orde, er zijn extra veel aansluitingen zoals HDMI en een SD-kaartslot. En met M3 Pro- of M3 Max-chip is deze Pro er ook echt voor professionals.
Behalve eigenlijk het instapmodel: de 14-inch is er ook met M3-chip, zonder Pro of Max. Die uitvoering heeft 8GB werkgeheugen en 512GB opslag, en een 8-core CPU. Qua kracht nauwelijks meer dan een MacBook Air, maar dus wel met dat scherm, die aansluitingen en een ventilator. Echt het tussenmodel dus, voor wie een Air net te krap vindt, maar niet veeleisend genoeg is voor zo'n zware MacBook Pro.
De 14-inch MacBook Pro met M3 Pro-chip begint bij 2549 euro en komt dan met een hele nette 18GB werkgeheugen. De M3 Pro Max komt zelfs met 36GB werkgeheugen en 1TB opslag, en start bij 4049 euro. Het 16-inch model start bij 3049 euro voor de uitvoering met M3 Pro en 18GB werkgeheugen. Beide uitvoeringen zijn er met maximaal 16-core M3 Max met 40-core GPU en maximaal 128GB werkgeheugen. Dan betaal je wel stevige prijzen, en ben je overduidelijk een veeleisende professional. Upgraden vanaf een M1 of M2 is niet nodig, maar kom je vanaf een Intel-Mac dan kan je in je handen wrijven.
iMac met M3-chip
De iMac met 24-inch scherm is net door Apple vernieuwd. Het is momenteel de enige desktopcomputer van het bedrijf met de nieuwste M3-chip: met het oog op de toekomst is dit een goed moment om die iMac te kopen. Het instapmodel kost 1619 euro, maar komt met 8GB werkgeheugen en 256GB opslag.
@brightnl De M3 iMac in de beste kleur
♬ origineel geluid - Bright
Wil je de M3-iMac echter een beetje zwaarder belasten, profiteer je al snel van meer werkgeheugen en opslag: wij raden 16GB om 512GB aan, en dan kom je op een prijs van 2309 euro. Dat duurdere model heeft ook een iets snellere GPU, een ethernet-aansluiting (in de stroomadapter) en keuze uit meer kleuren dan de instapper: geel, oranje en paars. Wil je alleen een mooie iMac voor lichte kantoortaken, dan zit je met het instapmodel ook jaren goed.
Mac mini en Studio
Apple heeft met een zeldzame uitspraak laten weten dat er geen 27-inch iMac komt. Wie daarop zat te wachten, kan dus beter verder kijken. Apple wijst naar het 27-inch 5K Studio Display, en hoewel wat prijzig is dat inderdaad een uitstekende keuze. Het scherm is scherp, fel, reflecteert zelfs zonder extra coating zeer weinig en sluit perfect aan op elke Mac. Er zitten prima speakers en webcam in, opladen en koppelen gaat via één Thunderbolt-kabel en de knopjes voor volume en helderheid op je toetsenbord doen het automatisch. Het Studio Display is er vanaf 1779 euro met standaardglas en zonder in hoogte verstelbare voet.
Maar wat hang je aan zo'n externe monitor? Een MacBook is een prima optie, dan heb je het gemak van draagbaar en thuis of op kantoor de extra werkruimte. Geen behoefte aan draagbaar? Dan is de Mac mini een sterke en verrassend betaalbare keuze. De kleine desktopcomputer van Apple is er met gewone M2-chip al vanaf 719 euro. Tel het Studio Display erbij op en je hebt voor net geen 2500 euro een 27-inch desktop-Mac.
Net als bij de iMac geldt wel: wil je de Mac mini aan het werk zetten, neem dan wat meer opslag en geheugen. Wij zouden zelf de versie met 16GB RAM en 512GB opslag nemen, à 1179 euro. Een uitvoering met die specificaties en een snellere M2 Pro-chip is er vanaf 1569 euro.
En de Mac Studio? Zie het als een zeer krachtige Mac mini, die voor thuisgebruik eigenlijk overdreven is. Met een 12-core M2 Max- of 24-core M2 Ultra-chip is de Studio echt bedoeld voor zwaar professioneel gebruik. De vanaf-prijs van 2429 euro onderstreept dat, en die loopt snel op. En de Mac Pro? Die is er vanaf een kleine 8500 euro, bedoeld voor professionals die eigenlijk nauwelijks een andere keus hebben.