©Unsplash

Driekwart van alle huizen kan met zonnepanelen zelfvoorzienend zijn in 2050

Driekwart van alle huizen kan met zonnepanelen zelfvoorzienend zijn in 2050

10-11-2023 23:50 Laatste update: 12-11-2023 09:07

Wetenschappers hebben berekend dat 75 procent van de Europese huizen in 2050 zelfvoorzienend kunnen zijn dankzij alleen zonnepanelen op het dak.

Een nieuw wetenschappelijk onderzoek wijst op een zonnige toekomst voor zonne-energie. Momenteel is 53 procent van de gebouwen in Europa geschikt om voor elektriciteit volledig afhankelijk te zijn van zonne-energie, berekenden Duitse onderzoekers. Dat aandeel stijgt in 2050 naar maar liefst 75 procent. De wetenschappers onderzochten de mogelijkheid van 41 miljoen gebouwen om zelfvoorzienend te zijn. De resultaten zijn verschenen in het vakblad Joule. 

Grote daken in Nederland

Er zijn wel grote verschillen in de kansen tussen de Europese regio's, mede door verschillen in het aantal zonuren. Maar ook de bouwstijl van gebouwen speelt een grote rol. Nederland is volgens het onderzoek samen met Denemarken, Slovenië, Frankrijk en Duitsland een van de landen met de grootste daken, waardoor er meer ruimte is voor zonnepanelen. 

Bij de berekening houden de onderzoekers rekening met een toename van de efficiëntie van zonnepanelen dankzij verbeteringen in de technologie. De wetenschappers denken verder dat de vraag naar stroom niet zal dalen en dat de impact van energieopslagtechnieken niet zo groot zal zijn.

Off-grid niet goedkoper

Of het voor huiseigenaren de moeite waard is om volledig off-grid te gaan, dat is een andere vraag. De onderzoekers denken dat dit altijd hogere kosten met zich mee brengt. Als gebouweigenaren bereid zijn om tot 50 procent hogere kosten te betalen, kunnen in 2050 twee miljoen gebouwen uit het stroomnet verdwijnen, aldus de onderzoekers. "Maar zelfs in 2050 is ontkoppeling van het stroomnet niet de economisch meest voordelige beslissing", zegt hoofdauteur en energie-econoom Max Kleinebrahm.

Hij wijst op een ander nadeel. "Op macro-economische schaal is het minder efficiënt als een groot aantal huishoudens het elektriciteitsnet zou verlaten in plaats van het te ondersteunen", aldus Kleinebrahm. Een grote exodus uit het stroomnet zou ook de energieprijzen kunnen opdrijven.

Lees meer nieuws over energie.