© Apple

iPhone 15 Pro krijgt baanbrekende video-functie: 'Griezelig realistisch'

iPhone 15 Pro krijgt baanbrekende video-functie: 'Griezelig realistisch'

11-11-2023 22:47 Laatste update: 22:47

Apple kwam deze week met een testversie van iOS 17.2, die voor het eerst spatial video ondersteunt voor de iPhone 15 Pro. Enkele journalisten konden de technologie al testen met de Apple Vision Pro, de mixed reality-headset die het bedrijf volgend jaar op de markt brengt.

Spatial video is eigenlijk filmen in 3D, specifiek voor de Apple Vision Pro. De resulterende filmpjes kunnen ook worden afgespeeld op een normaal apparaat. Dan zijn ze niet te onderscheiden van 'gewone' video. 

Op een Vision Pro zijn spatial video's echter bijzonder. Techblogger John Gruber beschrijft hoe hij, samen met een journalist van The Wall Street Journal, een demonstratie mocht bijwonen. Eerst kregen zij een iPhone waarmee ze video’s mochten maken van een model, in dit geval een chef die sushi maakte. Ze filmden niet enkel de chef, maar ook elkaar. 

'Overtuigend realistisch'

Daarna werden de filmpjes geüpload naar een paar Vision Pro's die zij mochten proberen. Volgens Gruber was het beeldmateriaal dat met de iPhone werd opgenomen, niet te onderscheiden van beelden die met de Vision Pro zelf werden vastgelegd. Hij noemt de video's 'tegelijkertijd heel natuurlijk en griezelig'. Ook andere journalisten die de technologie mochten testen, spreken van 'overtuigend realistische' beelden

"Niets wat je ooit op een scherm hebt bekeken, kan je voorbereiden op de ervaring van het bekijken van deze video's, vooral de video's die je zelf hebt gemaakt, van je eigen familie en vrienden. Het zijn echt meer herinneringen dan video's … Daar is mijn vriendin Joanna, recht voor me - alsof ik haar zou kunnen aanraken - maar dat was 30 minuten geleden, in een andere kamer", schrijft Gruber.

Nog alleen op de iPhone 15 Pro

Wie toegang heeft tot de developer beta, kan de functie aanzetten in de instellingen van de camera. Zodra spatial video aanstaat, kan je altijd tijdens het filmen kiezen om filmpjes of foto’s in 3D op te nemen. 

Je kan de resolutie en framerate van filmpjes niet aanpassen. Die staan altijd vast op 1080p en 30 fps. Ook ben je verplicht om horizontaal te filmen, zodat de twee lenzen zich naast elkaar bevinden. Files die op deze manier worden opgenomen, zijn dubbel zo groot als normale 1080p-video, omdat je twee lenzen gebruikt. Ze zijn echter nog altijd kleiner dan normale 4K-filmpjes.

Hoewel het nog een tijdje zal duren voordat de Vision Pro op de markt komt (en nog langer voordat de bril wijdverspreid is), zegt Gruber dat er geen goede reden is om de feature nog niet te gebruiken. Volgens de tech-kenner lijken de video’s meer op 'herinneringen' dan op video's.

Lees meer Apple-nieuws.