©Apple

'Goedkopere Apple Vision Pro heeft geen schermpje aan de buitenkant'

'Goedkopere Apple Vision Pro heeft geen schermpje aan de buitenkant'

16-10-2023 09:44

Apple zou de kosten van een goedkopere Vision Pro drukken door een minder krachtige chip te gebruiken en door het EyeSight-schermpje aan de buitenkant achterwege te laten.

De eerste Vision Pro verschijnt begin volgend jaar in de VS voor 3500 dollar. Apple zou achter de schermen al aan volgende modellen werken, waaronder een goedkoper model. Apple zou de prijs willen drukken door een versie zonder het EyeSight-schermpje aan de buitenkant te maken, meldt Bloomberg.

Eén van de onderscheidende factoren van de Vision Pro is het schermpje aan de buitenkant. Dat laat de ogen van de gebruiker zien als de gebruiker de omgeving bekijkt via de camera's op de bril. En kijkt de gebruiker iets in VR, en dus niet de omgeving, dan verdwijnen ook die ogen.

Het EyeSight-scherm is vermoedelijk niet goedkoop: het gaat om een gebogen oled-scherm met hoge resolutie achter een zogenoemde lenticulaire lens. Dat gebogen glas geeft de illusie van diepte, zodat het meer lijkt alsof je echt naar de ogen van de gebruiker kijkt, en niet naar een schermpje.

1500 tot 2500 dollar

Dat goedkopere model zou 1500 tot 2500 dollar moeten gaan kosten. Apple zou ook willen besparen op de chip: in de Vision Pro is dat een M2-chip die ook in Macs en iPads wordt gebruikt. Voor de goedkopere bril zou Apple en A-reeks chip nemen, die in iPhones zitten.

Verder zou een goedkopere bril minder camera's en sensoren aan de buitenkant hebben. Het is niet duidelijk of minder sensoren ten kosten gaan van bijvoorbeeld het bedieningsgemak. De Vision Pro wordt bediend met handgebaren, en het eerste model kan zelfs de kleinste gebaren in alle hoeken zien. Daardoor hoeven gebruikers niet nadrukkelijk met hun handen voor de bril te zwaaien, zoals bij goedkopere VR-brillen wel vaak nodig is.

Het is niet bekend op welke termijn Apple nieuwe versies van de Vision Pro zou willen uitbrengen.

Lees meer nieuws over de Vision Pro.