©Bright

Jeep Avenger: sexy en opvallend of 'geen echte Jeep'?

Jeep Avenger: sexy en opvallend of 'geen echte Jeep'?

13 november om 17:30
Laatste update: 13 november om 18:43

Deze maand rijdt Bright-automan Rutger in de Auto van het Jaar 2023: de volledig elektrische Jeep Avenger. Deze week: wie kijkt achterom als je deze auto rijdt?

Muurbloempjes rijden geen Mini Cabrio, Porsche 911 GT3 of Dodge Ram. Een zilvergrijze Volkswagen Polo, Megane Estate of Hyundai i10 verbergen je aanwezigheid beter. De keuze voor een auto wordt dan ook deels geïnformeerd door de mate waarin je gezien (of soms zelfs gehoord) wilt worden. De Jeep Avenger lijkt wat dat betreft in eerste instantie geen auto voor een muurbloempje. Jeeps zijn dat eigenlijk nooit. Het imago is stoer en avontuurlijk. De meeste Jeeps hebben een serieus formaat en overal steken kloeke onderdelen uit alsof er anabolen geslikt zijn.

Stoer uiterlijk

De Avenger is wel én niet een Jeep als het om uiterlijk gaat. Hij is stoer en avontuurlijk, maar er steken geen treeplanken uit. Er hangt geen band aan de achterklep, geen schijnwerpers op het dak. In ingetogen ontwerpkeuzes laat hij zien dat hij een Jeep is. De hoekige wielkasten, de grill met zeven delen, het dashboard in de kleur van de carrosserie.

'Geen echte Jeep'

Onze gele Jeep mag op gemengde reacties rekenen: vanochtend zat een driejarig kind achterop de fiets van mama te wijzen naar onze gele dinky toy. Veel mensen vinden hem leuk, maar ik heb ook al wat reacties gehad van mensen die hem te klein en 'geen echte Jeep' vinden. Waarna ze in hun Volkswagen Golf stappen.

Je koopt een Jeep Avenger ook om hoe je eruitziet als je hem parkeert en er uitstapt. In die zin heeft de mening van de ander invloed op je aanschaf. De Jeep Avenger zit volgens mij in de categorie auto's van de Mini en de 500. Als je daar als man in rijdt, heb je geen overvloedig testosteron. Je durft jezelf niet al te serieus te nemen en dat mogen anderen zien.

De verborgen easter eggs in de kleine Jeep passen daar bij. Een lieveheersbeestje meegegoten in de dakrail. Een afbeelding van een jongetje met een sterrenkijker in de hoek van het raam en her en der een verwijzing naar de oer-Jeep. Een dame van dertig die de Jeep eerst wat te klein vond, was meteen overtuigd van de auto toen ik haar wees op de verstopte grapjes her en der. Het bewijst maar weer dat het in de details zit en daarvan heeft de Avenger er veel.

Kijk ook Rutgers video over de Jeep Avenger.

Rutger test elke maand voor Bright een nieuwe elektrische auto. Volg zijn updates in de Duurtest.