©Nuki

Nuki heeft het eerste slimme slot met Matter volledig ingebouwd

Nuki heeft het eerste slimme slot met Matter volledig ingebouwd

14-11-2023 13:14

Smart lock-maker Nuki heeft de vierde versie van zijn slimme slot onthuld. Als eerste slimme slot is Matter volledig ingebouwd, met ook Threads-ondersteuning.

Het Nuki Smart Lock en Smart Lock Pro zij nu beiden geüpdate naar de vierde versie. Het uiterlijk van de slimme sloten is daarbij hetzelfde gebleven, maar intern word nu Matter ondersteund. "Wij zijn het eerste slimme slot ter wereld waarbij Matter volledig geïntegreerd is in het product. Er is geen bridge of module nodig; parallel gebruik met apps van de fabrikant is mogelijk zonder enige beperking", zegt Chief Innovation Officer Jürgen Pansy van Nuki.

Matter is de gezamenlijke standaard van de hele smart home-markt, zodat producten beter samenwerken met elkaar en via platformen zoals Apple HomeKit en Google Home. Onlangs werd Matter nog uitgebreid met veel meer soorten apparaten. Slimme sloten werden al wat langer ondersteund, maar de eerste exemplaren met Matter-ondersteuning beginnen nu pas op de markt te komen.

Matter via Thread: wat?

Door Matter-ondersteuning kun je de nieuwe Nuki-sloten nu dus besturen via je favoriete smart home-app, en opnemen in scènes en automatiseringen. Je kan het nachtslot opnemen in een scène die ook de lichten dooft en de thermostaat omlaag draait, bijvoorbeeld. Of de deur gaat ook daadwerkelijk op een kier als je het huis nadert: Nuki heeft zich hardgemaakt voor die functie in Matter.

Bovendien ondersteunen de nieuwe sloten van Nuki Matter via Threads. Dat is een draadloze netwerkstandaard voor smart home-apparaten, zodat ze ook zonder wifi met elkaar kunnen communiceren. Threads belooft betrouwbaarder te zijn dan wifi voor die taken en is ook zuiniger, zodat de batterijen van je slot langer meegaan.

Korting voor bestaande gebruikers

Nog een groot voordeel: je kan een thuis-controller met Threads koppelen aan je Nuki-slot, zodat je dat vanaf een afstand kan bedienen. Zo kun je dus zonder extra hub vanaf een andere plek je slot openen voor een bezoeker. Daarvoor heb je wel zo'n thuis-controller met thread nodig. Bij Apple is dat een HomePod, HomePod mini, Apple TV of iPad, bij Google een Nest Wifi Pro, Nest mini, Nest Audio of Nest Hub 2 of Max. Ondersteuning voor Matter-controllers van Amazon Alexa en Samsung SmartThings komt binnenkort

Het addertje: alleen het Nuki Smart Lock Pro 4.0 à 279 euro kan die Matter-koppeling met zo'n controller standaard maken. Het Nuki Smart Lock 4.0 van 169 euro, die normaal wel een extra hub nodig heeft, kan voor een eenmalige 39 euro ook de ondersteuning voor Matter-controllers krijgen. Bestaande Nuki-gebruikers kunnen tot 14 februari korting krijgen op de nieuwe sloten met Matter-ondersteuning. Het maakt niet uit waar het huidige Nuki-slot dan gekocht is.

Bekijk hier alles van de Bright Smart Home Week.