©Unsplash

Doorbraak met weerbericht via AI: dit Google-model voorspelt het weer heel precies

Doorbraak met weerbericht via AI: dit Google-model voorspelt het weer heel precies

14-11-2023 19:59 Laatste update: 20:01

Google-bedrijf DeepMind heeft een nieuw AI-model ontwikkeld dat nauwkeurigere weersvoorspellingen voor de komende tien dagen kan doen. Het AI-model GraphCast verslaat in 90 procent van de gevallen HRES, het huidige model voor weersvoorspellingen op middellange termijn.

Onderzoekers van Google Deepmind zeggen dat hun nieuwe AI-model 'het meest nauwkeurige 10-daagse wereldwijde weersvoorspellingssysteem' is. GraphCast presteert ook opvallend goed bij het voorspellen van extreem weer. Dat is belangrijk, want door het veranderende klimaat wordt het weer steeds onvoorspelbaarder en gevaarlijker. Volgens DeepMind is het nieuwe systeem beter in staat om 'extreme weersomstandigheden verder in de toekomst te voorspellen dan voorheen mogelijk was'.

Het model bleek ook goed in het voorspellen van bizarre temperatuursveranderingen en tropische cyclonen, hoewel het daar niet eens op was getraind. GraphCast is volgens DeepMind-onderzoeker Rémi Lam een 'belangrijke stap voorwaarts in AI voor weersvoorspellingen'.

Minder rekenkracht

GraphCast doet de voorspellingen op basis van wat er in het verleden is gebeurd en werkt zo een stuk eenvoudiger dan de huidige modellen. Ook zou er minder rekenkracht nodig zijn. 

De DeepMind-onderzoekers benadrukken dat hun model een aanvulling kan zijn op de huidige systemen die meteorologen gebruiken. "Ons werk is een bewijs dat AI-weersvoorspelling het potentieel heeft om de huidige beste methoden aan te vullen en te verbeteren."

Lees meer nieuws over wetenschap.