© Unsplash

Veel werk voor AI wordt stiekem door kinderen gedaan: 'Onzichtbare werknemers'

Veel werk voor AI wordt stiekem door kinderen gedaan: 'Onzichtbare werknemers'

16-11-2023 09:44 Laatste update: 14:59

De modellen met kunstmatige intelligentie van techreuzen worden in veel gevallen getraind door het werk van minderjarige medewerkers. Zij verwerken vanuit huis de data die door de AI-software gebruikt moet worden.

Dat blijkt uit onderzoek van Wired, dat met meerdere minderjarigen sprak die aan de AI-software meehielpen. Het gaat om scholieren die in hun vrije tijd bijvoorbeeld objecten op foto's identificeren, zodat de AI kan leren om auto's, huizen en andere objecten te herkennen.

Eén van de betrokken kinderen die Wired sprak kreeg tussen de 1 en 2 dollar per uur voor zijn werk, wat meer is dan het minimumloon van 26 cent per uur in zijn land Pakistan. Het was ideaal werk tijdens de coronapandemie omdat hij het gewoon vanuit huis kon doen. "Je zou kunnen zeggen dat ik uit een arm gezin kom."

De techsite zegt meerdere kinderen te hebben gesproken die dit AI-werk verrichten en bewijs te hebben gezien dat het een wijdverspreid probleem is. Minderjarigen werken zes tot soms tien uur per dag, direct nadat ze thuiskomen van school. Ze werken niet rechtstreeks voor AI-reuzen zoals Google en OpenAI, maar nemen klussen aan van klusjessites zoals ClickWorker en Toloka.

Onzichtbare werkers

Zulk werk mag je niet als minderjarige op deze sites aannemen, maar het is makkelijk om dat wel te doen: gebruikers hoeven alleen op een knop te drukken waarmee ze beloven 18 jaar of ouder te zijn. Een woordvoerder van Toloka zegt dat ze ingrijpen als er een vermoeden bestaat dat een gebruiker minderjarig is. In zo'n geval moet de werker een foto maken waarin ze een identiteitskaart vasthouden.

Omdat het werk vooral digitaal wordt uitgevoerd, is ook onduidelijk in hoeverre de grote AI-bedrijven weten dat hun werk deels wordt uitgevoerd door minderjarigen. Juist daar schuilt het gevaar, vertelt Julian Posada, hoogleraar American Studies bij Yale Universities. "Hele groepen werknemers zijn feitelijk onzichtbaar en hanteren andere regels - of juist helemaal geen regels."

Lees meer nieuws over AI.