ChatGPT komt nu ook naar de auto's van Citroën-luxemerk DS

© Stellantis

chatgpt ai openai citroën ds auto chatbot
21 oktober om 16:30

DS Automobiles, het luxemerk van de Franse automaker Citroën, gaat de bekende AI-assistent ChatGPT integreren in een deel van zijn auto's. De nieuwe functie wordt in eerste instantie getest in 20.000 auto's in Europa.

Stellantis, het moederbedrijf van Citroën, heeft aangekondigd dat de populaire chatbot geïntegreerd zal worden in een aantal DS-modellen die zijn uitgerust met DS IRIS SYSTEM. Dat is het infotainmentsysteem van DS. De eerste zes maanden wordt de chatbot getest tijdens een pilotfase. 

ChatGPT kun je in de DS-auto's net als Amazon Alexa of Apple Siri met je stem activeren. Om de feature te gebruiken, moet je 'OK IRIS' zeggen of kan je een knopje induwen op het stuurwiel. ChatGPT zal volledig met de stem bediend worden, zodat je de feature ook als chauffeur kan gebruiken. Het DS IRIS SYSTEM was al uitgerust met een stemassistent, maar die was relatief beperkt.

Mogelijkheden

Volgens Stellantis zal het systeem gebruikt kunnen worden om bijvoorbeeld tips te geven over wat er te doen is in een bepaalde stad. Maar gebruikers kunnen straks veel meer doen. Stel je voor dat de assistent in de auto je kinderen kan entertainen tijdens een lange rit door een sprookje te verzinnen. Of je tips kan geven voor die presentatie op het werk die je nog nauwelijks hebt voorbereid.

Gratis tijdens de testfase

De feature wordt gratis aangeboden aan de eerste 20.000 geregistreerde gebruikers van het DS IRIS SYSTEM met een DS 3, DS 4, DS 7 of DS 9. Gebruikers moeten zich wel registreren tussen 19 oktober 2023 en 29 februari 2024. Daarvoor moeten zij niet naar een fysieke locatie van DS. De feature kan via de DS Services Store geactiveerd worden.

Tijdens de testfase is de feature alleen beschikbaar in Frankrijk, Duitsland, het VK, Spanje en Italië. ChatGPT zal in de talen van die landen gebruikt kunnen worden. Wanneer de AI-functionaliteit naar Nederland en andere Europese landen komt, is nog niet bekend. 

Mercedes

Stellantis is niet het eerste autobedrijf met een ChatGPT-integratie. Afgelopen zomer voegde Mercedes-Benz al ChatGPT toe aan zijn MBUX-infotainmentsysteem voor 900.000 Amerikaanse klanten. Mercedes is ook van plan om bepaalde plug-ins voor ChatGPT te ondersteunen, zodat automobilisten bijvoorbeeld reserveringen bij restaurants kunnen doen of bioscoopkaartjes kunnen kopen.

Lees meer auto-nieuws.