Deze nieuwe elektrische SUV moet Lucid redden van de ondergang

©Lucid

Deze nieuwe elektrische SUV moet Lucid redden van de ondergang
16 november 2023 om 18:45

Tesla-concurrent Lucid Motors heeft zijn elektrische SUV Gravity officieel aangekondigd. Met de Gravity, een EV met drie zitrijen, stort het merk zich op de drukke markt voor elektrische SUV's. De toekomst van Lucid bungelt aan een zijden draadje, dus veel hangt af van deze Gravity.

Lucid heeft vandaag zijn langverwachte SUV onthuld: de Lucid Gravity. Het bedrijf maakt al jaren Lucid Air-sedans, maar in veel landen zijn elektrische SUV's veel populairder. De Lucid Gravity heeft een grote actieradius van 700 km en trekt in 3,5 seconden op van 0 naar 100 km/u.

Het rijbereik van de Gravity is groter dan die van andere elektrische SUV's met drie zitrijen, zoals de Kia EV9, de Tesla Model X en de Volvo EX90

Zwaar verlieslijdend

Lucid heeft een zwaar jaar achter de rug, vanwege de tegenvallende vraag naar zijn EV's. Dat leidde tot teruggeschroefde targets en het instorten van de beurskoers. Oftewel: de donkere wolken pakken zich samen boven het bedrijf dat ooit een grote rivaal voor Tesla leek te worden.

Bovendien zijn de productiekosten van Lucid gigantisch hoog. Het bedrijf zou zelfs op elke auto 227.000 dollar verlies lijden, schreef The Wall Street Journal onlangs. 

Aerodynamisch en krachtige motor

Het ontwerp van de Gravity valt op met golvende lijnen en soepele rondingen, wat leidt tot een betere aerodynamica. Lucid zegt dat de auto een luchtweerstandscoëfficiënt van minder dan 0,24 krijgt, ook beter dan de concurrentie. De motorkracht valt ook op. De SUV heeft 1500 kg laadvermogen en kan 6000 kg trekken.

De Gravity krijgt ook een grote frunk voorin. Lucid voorziet de SUV van een 900-volt-architectuur. Bij gebruik van een 350 kW-snellader is de auto in een kwartier voldoende op te laden voor ruim 320 km actieradius. 

Groot oled-scherm

In het interieur zit een heel groot 34 inch geboden oled-scherm, dat dienst doet als zowel infotainmentscherm als instrumentenpaneel. Daarnaast zit er een Pilot Panel in de middenconsole. Een van de nieuwe software-functies aan boord heet Lucid Spaces, waarmee je met een druk op de knop de auto transformeert tot 'een serene oase, waarbij je wordt ondergedompeld in de rustgevende sfeer van locaties als Lake Tahoe of Joshua Tree'. 

De vanafprijs in de VS wordt 80.000 dollar en de SUV komt pas eind 2024 op de markt. De Europese prijzen zijn momenteel nog niet bekend. 

Lees meer nieuws over elektrische auto's.