©Unsplash

Voormalig Google Maps-ontwerper over nieuw ontwerp: 'kil, onmenselijk, druk'

Voormalig Google Maps-ontwerper over nieuw ontwerp: 'kil, onmenselijk, druk'

23 november 2023 om 12:31
Laatste update: 23 november 2023 om 12:45

Google Maps heeft sinds deze week een vernieuwd uiterlijk en voor veel gebruikers is het nogal wennen. Een oud-ontwerper van Google Maps is ook niet te spreken over het design, dat volgens haar afstandelijk, ingewikkeld en veel te druk is.

Google Maps begon dit weekend met de brede uitrol van het nieuwe ontwerp. Het kleurenschema is omgegooid: lichtere groentinten duiden parken aan, verharde wegen zijn nadrukkelijker grijs terwijl wandelpaden juist moeilijker zichtbaar zijn. Snelwegen zijn niet meer opvallend geel maar donkergrijs, winkelgebieden en stadscentra worden wel nog steeds in het geel-oranje gemarkeerd.

Voormalig Google Maps-ontwerper Elizabeth Laraki vindt het niks, legt ze op X uit. "Het voelt killer, minder accuraat en minder menselijk", zegt Laraki over de nieuwe kleurstelling. "Alle wegen zijn nu grijs, water ging van blauw naar teal en parken zijn nu mintgroen", aldus de ontwerpster. "Daarmee lopen de kleuren van water en parken meer in elkaar over. Het voelt meer computergegeneerd."

Gemiste kans op herontwerp

Los van het kleurenschema is er weinig veranderd, en dat is volgens Laraki een gemiste kans. "Google Maps zou de rotzooi bovenop de kaart hebben moeten opruimen", schrijft ze. "Er liggen nu 11 verschillende elementen bovenop de kaart", somt ze op. Onder het zoekveld, met daarbinnen nog eens drie knoppen, staat een schuifbare balk met acht knopen voor restaurants, boodschappen en meer.

Daar weer onder staat een bolletje met het weer, een knop om het kaarttype aan te passen. Rechtsonder gaan we door met knoppen voor huidige locatie en navigatie. En daar weer onder staat een navigatiebalk met vijf opties, waar ook nog eens een 'nieuw in dit gebied'-venstertje bovenuit piept.

'De kaart moet heilig zijn

Laraki vindt dat de kaart weer centraal moet staan, zonder al die afleiding er overheen. "De kaart moet als heilige grond worden beschouwd. Alleen dingen die heel nuttig zijn voor vele mensen moeten er overheen staan", schrijft ze. Laraki stelt voor om de zoekbalk bovenin te houden, en de navigatiebalk onderin. En daar worden de meeste knoppen dan naartoe verplaatst. Zo ziet dat eruit:

De ontwerpster ziet dat de geschiedenis zicht herhaalt. "In 2007 was ik één van de twee ontwerpers van Google Maps. En ook toen was het al een rommeltje geworden. We moeten nog meer nieuwe dingen toevoegen, en de app dus opnieuw uitvinden om die simpel te maken voor de toekomst." Laraki denkt dat het weer tijd is voor zo'n slag.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.