©Mate

E-bike-fabrikant Mate is gered van de ondergang

E-bike-fabrikant Mate is gered van de ondergang

24-11-2023 12:27 Laatste update: 19:05

Voor het Deense Mate, bekend van hippe elektrische fatbikes, dreigde een faillissement. Dat is op het laatste moment toch afgewend, met een reddingsplan dat de schulden vereffent.

Eind oktober kwam het nieuws over het dreigende faillissement van Mate naar buiten. Het bedrijf onderscheidde zich met zijn elektrische vouwfiets met dikke banden, de Mate X. Daarna kwam het merk met nog drie versies van zijn e-bikes, waaronder een bakfiets. Een schuld van 9,4 miljoen euro dreigde het bedrijf te nekken, maar dat is nu toch afgewend, meldt het Deense Detail Watch.

Het bedrijf heeft groen licht gekregen om de activiteiten voort te zetten, nadat de schuldeisers hebben ingestemd met een dubbelcijferig miljoenverlies en een wederopbouwplan hebben aangenomen bij de faillissementsrechtbank.

'Kleiner en simpeler'

"Gelukkig vonden de schuldeisers het een goed plan, dus vandaag hebben we een gezond bedrijf dat kapitaal ontvangt en schuldenvrij wordt", zegt Mate Bike-directeur Janus Chr. Fjeldborg. Wel moet Mate grote veranderingen doorvoeren in het bedrijf om weer kapitaalkrachtig te worden. Dat gebeurt onder de titel 'Mate Made Simple'.

Daarbij wordt de structuur van het bedrijf eenvoudiger, en wordt er gericht op een kleinere maar winstgevendere verkoop van fietsen. Met dat plan hebben de geldschieters ingestemd: het durfkapitaalfonds Nordic Eye, waar de bestuursvoorzitter van het fietsenbedrijf Anders Kaasgaard dagelijks CEO is, en het Franse fonds Mirabeau Impact.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.