©QWIC

Helaas weer eentje: Nederlandse e-bikemaker QWIC nu echt failliet

Helaas weer eentje: Nederlandse e-bikemaker QWIC nu echt failliet

21-11-2023 12:02 Laatste update: 22-11-2023 19:12

Na VanMoof is nu het tevens Nederlandse QWIC failliet. Het uitstel van betaling leidde niet tot een oplossing, dus de Nederlandse e-bikemaker is nu failliet verklaard. De hoop op een doorstart blijft.

LEES OOK: Black Friday: de beste e-bike deals

Vorige week dreigde het faillissement al voor het Amsterdamse moederbedrijf van QWIC, Hartmobile. Vandaag heeft de Rechtbank Amsterdam het bedrijf echt failliet verklaard. QWIC bestond sinds 2006 en heeft al zeker 200.000 elektrische fietsen verkocht: dat zijn er zelfs meer dan de 190.000 die VanMoof voor zijn faillissement verkocht zei te hebben.

Bij QWIC-moederbedrijf Hartmobile werken 94 mensen. Er is al een curator aangesteld, die net als bij VanMoof destijds op zoek zal gaan naar een oplossing. Dat kan een doorstart zijn, zoals ook bij VanMoof gebeurde. Dan blijft het bedrijf bestaan en blijven in dit geval nieuwe fietsen en onderdelen gemaakt worden. Maar ook hier zal dan waarschijnlijk de oude garantie niet meer gelden.

Gedoe met een naheffing

Oprichter Taco Anema zegt dus samen met de curator zo'n mogelijke doorstart te willen onderzoeken. "Alleen heb ik het niet meer in de hand", zegt Anema volgens NieuwsFiets.nu. Anema zou eerder een 'emotionele speech' hebben gehouden voor zijn personeel. "Ik had net een nieuwe financiering geregeld, waarmee we het wel gered zouden hebben, maar toen kwam die navordering van de Belastingdienst erover heen en toen konden we niets anders meer dan surséance van betaling aanvragen", aldus Adema.

Verder heeft QWIC net zoals alle e-bikemakers te kampen met een teruglopende vraag. Na een enorme piek in verkopen tijdens de coronajaren, dalen de verkopen van e-bikes sinds de zomer van vorig jaar. Daar is dan ook nog eens een inflatie overheen gekomen, waardoor mensen nog beter nadenken over grote aankopen.

De navordering, die volgens Adema berust op een fout, betekent nu de nekslag voor QWIC. Volgens Adema rekent de Belastingdienst het hogere Chinese tarief op zijn in Taiwan gefabriceerde fietsen. Maar het aanvechten van die fout zou volgens Adema jaren kunnen duren, en die tijd was er niet.

Lees meer nieuws over elektrische fietsen.