© Pexels

Meerderheid IT'ers is sceptisch over AI: 'Het wordt overschat'

Meerderheid IT'ers is sceptisch over AI: 'Het wordt overschat'

24-11-2023 19:18 Laatste update: 20:00

AI mag dan de grootste tech-trend van 2023 zijn, zelfs mensen die in de IT-sector werken zijn niet overtuigd van het nut van kunstmatige intelligentie

AI is de belangrijkste ontwikkeling op techgebied, of moeten we zeggen: de grootste hype. Veel topmensen bij bedrijven zien grote kansen met AI - vooral doordat er minder mensen nodig zijn - maar de IT-medewerkers zelf staan uiterst kritisch tegenover AI. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek door Retool onder ruim 1500 mensen die in de techwereld werken. 

Managers veel positiever dan techies

Van hen vindt 52 procent dat AI momenteel wordt overschat. Een kwart vindt juist dat AI nu nog wordt onderschat. Voor het onderzoek werden mensen met verschillende beroepen in de techwereld ondervraagd, van managers tot programmeurs. De leidinggevenden keken veel positiever naar AI, terwijl de mensen met de technische beroepen het meest sceptisch waren. 

Chatbots met AI blijken nog aan de lopende band onzin uit te kramen en dingen te verzinnen. Ook zijn er zorgen over de enorme kosten en energiegebruik van AI. IT-medewerkers zeggen in het onderzoek wel steeds meer AI voor werkdoeleinden te gebruiken. Zo gebruiken programmeurs steeds vaker ChatGPT en GitHub Copilot van Microsoft

Vooral om kosten te besparen

Gevraagd naar de reden waarom hun werkgevers in AI investeren, zei 39 procent dat dit wordt gedaan voor kostenbesparingen, 35 procent om bij te blijven bij trends, 33 procent om aan de behoeften van consumenten te voldoen en 31 procent om de concurrentie bij te benen. Retool: "Het lijkt erop dat AI eerder wordt gezien als een manier om kosten te besparen dan als een manier om meer omzet te genereren."

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal en ontvang onze nieuwsbrief.